30 Ogos 2020

'Selfie' atau dalam  Bahasa Malaysia 'Swafoto' atau 'Selca' (self-camera)merujuk kepada self-potrait/ mengambil potrait gambar sendiri. Jika kita mencari dalam internet ada website mengatakan Budaya Selfie ini dikaitakan dengan 'Mental Disorder' dan jika membaca dengan lebih terperinci, sebenarnya ia tidak disenaraikan dalam Manual Sakit Mental DSM-5. Jiika ada sesiapa yang terlalu obses dengan mengambil Selfie ia dipanggil Selfitis. 


Jangan 'ber-selfie' sangat, anda mungkin sakit mental. Sinar Harian. Jun 26, 2018


Pada Tahun 2016, satu kajian hubungan antara personaliti dan kelakuan mengambil Selfie menunjukkan kekerapan 'posting' tentang Selfie tanda tahap keyakinan tidak berkaitan dengan kelakuan 'posting' selfie.[sciencedirect]

Sudah semestinya setiap orang mempunyai smartphone berkecenderungan untuk mengambil Selfie, tak kisah ia upload atau tidak ke dalam Social Media. Dari sudut pemikir Ismiqbal yang introvert mempunyai 5 pandangan untuk melihat Kelakuan Selfie ini menjadi keperluan harian yang boleh menjadi positif. Lagi-lagi dengan kebanyakkan mempunyai Kamera Pandang Depan, lagi mudah nak berSelfie. Bagi saya, Setiap orang perlu mengambil Selfie Setiap Hari (atau dengan kerap) dan di sini saya nyatakan kenapa.

1. SELFIE CERMIN DIRI YANG KEKAL


Sepertimana kita melihat cermin, begitu juga apabila kita selfie. Kadang-kadang kita termenung seketika di hadapan cermin lihat refleksi diri kita dan apabila kita beredar, refleksi pun turut beredar. Ibarat orang kata "Gambar" mampu memberhentikan masa. Bergambar secara Selfie atau self-potrait dapat disimpan dalam galeri album gambar kita.

Tapi hak masing-masing untuk berkongsi dalam sosial media masing-masing untuk tatapan rakan saudara mara keluarga yang amat jarang bersemuka. Nanti bila sesekali berjumpa takdelah terkejut dengan perubahan diri. Apabila imej selfie kita disimpan, jadi kita boleh melihat semula gambar-gambar selfie kita yang bermacam ragam dan boleh melihat pada Point 2 dan 3 seterusnya.

2. SELFIE MENUNJUKKAN PERUBAHAN DIRI FIZIKAL DAN EMOSI


Oleh kerana Imej Gambar ini adalah cerminan yang kekal, jadi kita boleh melihat perubahan fizikal dan emosi kita dari masa ke semasa. Pelbagai emosi mental boleh mempengaruhi fizikal kita, di saat kita sedih, murung, resah, gelisah, gembira, stress, semasa mula masuk kerja, selepas beberapa tahun bekerja dll. Mungkin selfie kita semasa perasaan negatif dapat menjadi pengajaran kepada kita di saat selfie kita semasa positif. Berbeza dengan cermin, imej selfie kita boleh Zoom in dan Zoom out, mungkin semasa kita Zoom imeh selfie kita dapat lihat secara terperinci ..."ohh ada uban la...ada garisan halus, kedut la...mata aku makin sembab...tak cukup tidur ker.."

Kelihatan perkara-perkara fizikal ini memberikan kita Point no.3 (Motivasi Diri). Dan dengan mengambil Selfie lebih kerap, kita dapat mengenal diri kita sendiri sebenar-benarnya sebab hanya diri kita dapat merubah diri kita sendiri. Mungkin jika nampak pipi makin tembam, leher makin menghilang bolehlah mula bersenam dan berdiet sihat.

Jika perubahan fizikal kita disebabkan masalah mental seperti kurang tidur, overthinking, depresi/ murung, kegelisahan, kesedihan boleh menjadi penanda aras untuk kita menjadi lebih baik. Apabila perasaan emosi dan mental kita bertambah baik, selfie kita menjadi bukti dan motivasi untuk hidup lebih baik.

3. SELFIE MOTIVASI DALAMAN DIRI


Dengan perkara Point 1 dan 2 di atas, Selfie boleh digunakan sebagai memotivasikan diri sendiri seperti Transformasi daripada gemuk ke kurus, transformasi dari kurang rupa kepada cantik. Selfie ini adalah rekod peribadi kita supaya boleh melihat dari kaca mata ketigas (kamera). Hanya kita boleh mengubah diri kita sendiri dan untuk mengubah diri kita sendiri perlu motivasi diri yang tinggi. Seperti kata-kata seorang penceramah :Motivasi ibaratkan mandi, kita perlu mandi setiap hari supaya diri kita segar dan bersemangat.'.

Apa pun bergantung kepada diri sendiri, walaupun ada sejenis orang tak suka bergambar, takkan ada kamera depan pun tak sorok-sorok selfie sendiri.

ada juga jenis orang, selepas selfie beratus keping , kemudian delete semula sebab tak cantik dalam kamera dan mungkin beranggapan diri sudah cantik secara realiti tapi ingin lebih cantik dengan sudut, posisi bergambar untuk ditunjuk kepada dunia maya.

Pendek kata: Selfie adalah rekod diari peribadi dan Setiap gambar boleh merungkai pelbagai persepsi atas siapa melihatnya. tapi hanya kita tau makna tersirat di sebalik raut wajah.

Posted on Ahad, Ogos 30, 2020 by ismiqbal

2 comments

09 Ogos 2020

21 Jun 2020 - Setelah sekian lama kita lalui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditambah Hari Raya Aidilfitri 2020 pula diarahkan oleh pihak Kerajaan untuk tidak balik ke kampung halaman masing masing kerana Pandemik Corona Virus 2019 (COVID-19) yang sedang melanda dunia. Apabila Malaysia sedikit lega dengan penurunan kes positif jangkitan dan kerajaan mengumumkan untuk membenarkan perjalanan rentas negeri, maka berpusu-pusulah rakyat Malaysia pulang ke kampung halaman. Sebetulnya setiap rakyat yang merantau sentiasa merindui kampung halaman mereka. Bagi saya dan keluarga pula pulang sedikit lewat dari kebanyakkan rakyat Malaysia, jadi jalan tak berapa sesak sangat. Oleh kerana berjodoh 2 negeri (Pahang dan Terengganu), dan untuk memudahkan perjalanan kami bergerak pulang ke Pahang dahulu dan kemudian ke Terengganu tercinta!!!

gambar seashell kerangan laut di atas pasir
 Perkara yang dirindui di Terengganu adalah PANTAI!! Walaupun pantai di pesisiran Terengganu menjadi semakin kurang berkualiti kerana banyak pembangunan dijalankan di pesisiran pantai dan menjadikannya terhakis. Maka kerajaan negeri melaksanakan beberapa alternatif untuk mengelakkan hakisan pantai seperti benteng pemecah ombak dan menambah pasir di pantai, Jadi, jika sebelum ini anda pernah merasa pasir pantai yang halus selembut sutera di pantai Terengganu; kali ini pasir selembut sutera telah berukar jadi sekasar guni. Kerangan laut pun dah tak banyak yang menarik, kaca laut lagilah tiada. Agak sukar bagi saya nak meneruskan HOBI mengumpul KACA LAUT (atau dikenali sebagai 'Sea Glass') dan kerangan laut (Sea Shells) bagi projek Kraftangan Terengganu.

gambar ayah anak bergambar latar belakang drawbridge terengganu
 Struktur Binaan Terengganu yang paling viral dan menjadi tumpuan masa kini : JAMBATAN ANGKAT atau DRAWBRIDGE of TERENGGANU.!! Bila lalu di sekitar sini agak sukar untuk bergambar cantik sebab di jalan masih ada binaan dalam proses; nak melayan kerenah anak-anak yang agak aktif dan merengek serta ramai orang dan masa bercuti tak lama untuk meluangkan masa di sini. Bergambar sekadar kenangan sahaja, alang-alang baru lepas makan Ikan Celup Tepung di Pantai Teluk Ketapang dan balik ke rumah melalui jalan bandar walaupun agak sesak sejak pembangunan di Terengganu makin maju.

Bila kami balik kampung Terengganu tak banyak tempat nak pergi jadi ke mana yang dicadang menarik, di situlah kami Pergi! Lokasi Duty Free Kenyir yang sebelum ini pernah dengan khabar tapi tak pernah pergi ke sana. Mak saudara kami pun merancang untuk ke sini. Oleh kerana masih dalam PKPP, banyak lokasi masih tidak beroperasi. Dengan perjalanan mengambil masa 1 jam sahaja menaiki kereta di Terengganu tak berapa risau sangat kerana tiada sesak, cuma perlu lalu jalan kampung.

dua kanak kanak bergambar di tasik kenyir
Setiba di pintu gerbang Kenyir, Terengganu agak kagum dengan struktur dan jalan baru. Di pintu masuk ada pengawal mengambil suhu dan bayar caj masuk (saya tak berapa ingat tapi dalam RM1 seorang kot..tapi tak mahal lah). Kami terus menujuk ke area dikatakan 'Duty Free'/Bebas Cukai tersebut dan agak kecewa dengan saiz lokasi (sekadar tak seperti dijangka tapi bukanlah nak mengutuk.. Kenyir pun bukan lokasi seperti perlabuhan. Kebanyakkan yang datang sini untuk memancing dalam Boat House disediakan. Maka kami naik bot sewa sahaja dengan kadar sewa dalam RM50 untuk 30 minit lebih kurang, ronda-ronda sekitar tasik sahaja. Ada Taman rama-rama di salah satu pulau di Tasik Terbesar di Malaysia ni tapi tutup disebabkan oleh PKPP, jadi kami roda dalam bot sahaja,
gambar selfie ayah dan anak dalam bot
 Ini adalah kali kedua Irfan (3 tahun 9 bulan) dan kali pertama Imran (2 tahun 3 bulan) naik bot. Sentiasa beringat untuk pakai jaket keselamatan walaupun tuan bot tidak ingatkan. Kita sebagai penumpang yang kena sentiasa beringat. Alhamdulillah dua-dua anak tak terlalu penakut untuk naik bot, mungkin sebab ada papanya kot.


ayah dan anak bergambar dalam bot kenyirayah dan anak bergambar dalam bot kenyir

ayah dan anak bergambar dalam bot kenyir


 Sepanjang kami meronda di tengah empangan Tasik Kenyir ini, ada beberapa binaan masih dalam pembangunan dan mungkin Kenyir boleh dimeriahkan lagi dengan aktiviti pelancongan jika pelancong boleh berseronok dalam air dengan selamat . (dengar kata dalam Tasik Kenyir ni ada ikan sebesar kereta kancil!! ada keluar dalam Majalah Mustika yang pemancing nampak ikan sebesar kereta menyambar monyet yang tengah bergayut kat pokok)

Tuan bot ada sebut sesuatu tentang pembinaan jambatan ini tapi saya tak berapa ingat apa yang disebut. Kalau tengok struktur jambatan ni akan menjadi jambatan yang gah di Kenyir ini,
jambatan kenyir belum siap


gambar kedai tutupkedai bebas cukai di kenyir

Kawasan kedai Bebas Cukai Kenyir beroperasi dengan norma baru, pelanggan untuk masuk ke kedai pun dihadkan untuk penjarakan sosial. Jikan anda pernah ke Pulau Bebas Cukai Langkawi, mungkin rasa sedikit kecewa di Bebas Cukai Kenyir sebab hanya beberapa kedai sahaja. Sesuailah dengan lokasi dan area sekitar yang tak berapa luas. Boleh untuk melepas lelah di gerai makan atau nak beli barangan kaca, pinggan mangkuk, coklat,

kedai bebas cukai di kenyirkedai bebas cukai di kenyir

 Kami tak berada lama di sini, selepas itu berhajat nak ke Pusat Santuari Pemuliharaan Gajah Kenyir tapi tidak beroperasi pada norma baru PKPP ini. Kemudian kami makan tengahari di satu kedai masakan melayu berlauk di Kuala Berang dan balik.




Posted on Ahad, Ogos 09, 2020 by ismiqbal

3 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll