10 Mac 2020

menteri, perdana menteri, kabinet

perdana menteri, kerajaan, malaysia

PERDANA MENTERI MALAYSIA KE-8: 
Tan Sri Muhyiddin Yassin

TIMBALAN PERDANA MENTERI:
(Tiada)
BARISAN MENTERI KANAN DAN TIMBALAN MENTERI

kerajaan, kabinet, malaysia,

1. Menteri Kanan - Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri
Datuk Seri Mohamed Azmin Ali
Timbalan Menteri: Datuk Lim Ban Hong (akan dilantik sebagai senator)
2. Menteri Kanan - Menteri Pertahanan
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob
Timbalan Menteri: Datuk Seri Ikhmal Hisham Abdul Aziz
3. Menteri Kanan - Menteri Kerja Raya
Datuk Seri Fadillah Yusof
Timbalan Menteri: YB Datuk Dr Shahruddin Bin Md Salleh
4. Menteri Kanan - Menteri Pendidikan
Dr Mohd Radzi Md Jidin
Timbalan Menteri I: Dato’ Dr Mah Hang Soon (akan dilantik sebagai senator)
Timbalan Menteri II: YB Muslimin Bin Yahaya

SENARAI MENTERI PENUH DAN TIMBALAN MENTERI
kerajaan, menteri, malaysia, kabinet


5. Menteri Kewangan
Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz (akan dilantik sebagai senator)
Timbalan Menteri I: YB Datuk Abd. Rahim Bin Bakeri
Timbalan Menteri II: YB Mohd Shahar Bin Abdullah
6. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi)
Datuk Seri Mustapa bin Mohamed
Timbalan Menteri: YB Arthur Joseph Kurup
7. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-tugas Khas)
Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof
Timbalan Menteri: Datin Mastura Binti Yazid
8. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang)
Datuk Takiyuddin Hassan
Timbalan Menteri: Datuk Eddin Syazlee Shith
9. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama)
Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri (akan dilantik sebagai senator)
Timbalan Menteri: Ahmad Marzuk Shaary
10. Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak)
Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili
Timbalan Menteri: YB Dato’ Hajah Hanifah Hajar Taib
11. Menteri Pengangkutan
Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong
Timbalan Menteri: Hasbi Habibollah
12. Menteri Alam Sekitar
Datuk Tuan Ibrahim Bin Tuan Man
Timbalan Menteri: Datuk Dr Ahmad Masrizal Muhammad (akan dilantik sebagai senator)
13. Menteri Sumber Manusia
Datuk Seri Saravanan A/L Murugan
Timbalan Menteri: Awang Hashim
14. Menteri Wilayah Persekutuan
Tan Sri Annuar Musa
Timbalan Menteri: Datuk Seri Dr Santhara Kumar

15. Menteri Wanita dan Keluarga
Datuk Seri Rina Mohd Harun
Timbalan Menteri: Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff
16. Menteri Pengajian Tinggi
Datuk Dr Noraini Ahmad
Timbalan Menteri: Datuk Dr Mansor Othman

kerajaan, kabinet, malaysia, menteri

17. Menteri Tenaga dan Sumber Asli
Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah
Timbalan Menteri: Ali Anak Biju
18. Menteri Dalam Negeri
Datuk Seri Hamzah Zainuddin
Timbalan Menteri I: Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said
Timbalan Menteri II: Jonathan Yassin
19. Menteri Kesihatan
Datuk Seri Dr Adham Baba
Timbalan Menteri I: Datuk Dr Noor Azmi Ghazali
Timbalan Menteri II: Datuk Aaron Ago Dagang
20. Menteri Pertanian dan Industri Makanan
Datuk Seri Dr Ronald Kiandee
Timbalan Menteri I: Datuk Seri Ahmad Hamzah
Timbalan Menteri II: Datuk Che Abdullah Mat Nawi
21. Menteri Pembangunan Luar Bandar
Datuk Dr Abd Latiff Hj Ahmad
Timbalan Menteri I: Datuk Abdul Rahman Mohamad
Timbalan Menteri II: Datuk Henry Sum Agong
22. Menteri Luar Negeri
Datuk Seri Hishammuddin Hussein
Timbalan Menteri: Datuk Kamaruddin Jaffar
23. Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
Datuk Alexander Nanta Linggi
Timbalan Menteri: Datuk Rosol Wahid
24. Menteri Komunikasi dan Multimedia
Datuk Seri Saifuddin Abdullah
Timbalan Menteri: Datuk Zahidi Zainul Abidin
25. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Zuraida Kamaruddin
Timbalan Menteri: Datuk Seri Ismail Abd Mutalib
26. Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi
Khairy Jamaluddin
Timbalan Menteri: Ahmad Amzad Hashim
27. Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi
Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar
Timbalan Menteri: Datuk Wira Mas Ermieyati Samsudin
28. Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi
Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali
Timbalan Menteri I: Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng
Timbalan Menteri II: Willie anak Mongin

kerajaan, malaysia, kabinet, menteri

29. Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan
Datuk Seri Hajah Nancy Shukri
Timbalan Menteri: Datuk Dr. Jeffrey G. Kitingan
30. Menteri Perpaduan Negara
Datuk Halimah Mohamed Sadique
Timbalan Menteri: Datuk Seri Tiong King Sing
31. Menteri Belia dan Sukan
Datuk Seri Reezal Merican Bin Naina Merican
Timbalan Menteri: Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (akan dilantik sebagai Senator)

TEKS UCAPAN PENGUMUMAN PEMBENTUKAN KABINET BAHARU KERAJAAN oleh YAB TAN SRI DATO’ HAJI MUHYIDDIN BIN HAJI MOHD YASSIN, PERDANA MENTERI MALAYSIA Ke-8

Kredit : Astroawani Facebook; Kerjaya.co; Sinar harian

Posted on Selasa, Mac 10, 2020 by ismiqbal

No comments

08 Mac 2020

Baru-baru ini berlegar di alam maya mengatakan 'Ikan Singgang Rawat COVID-19?'. Kenyataan pada asalnya daripada Pensyarah Fakulti Perikanan dan Sains Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Dr Azizah Mahmood yang mengatakan "IKAN singgang berpotensi untuk merawat penyakit Covid-19 kerana mengandungi pelbagai ramuan dan bahan yang mampu untuk menghapuskan mikrob''. Maka cerita ini mulalah disensasikan oleh NETIZEN warga alam maya dengan pelbagai versi. Walaupun benda ini TIADA KAJIAN dilakukan, apa yang PROF ini ingin sampaikan adalah bahan-bahan semulajadi digunakan dalam masakan IKAN SINGGANG ini. 

Jadi kita cuba ambil KEYWORD/ KATA KUNCI tentang Rawatan CONVID-19

  1. Ikan Singgang = Kata Kuncinya adalah BAHAN-BAHAN SEMULAJADI yang digunakan dalam masakan Ikan Singgang
  2. Merawat = Kandungan BAHAN AKTIF yang ada dalam Masakan Ikan Singgang yang dimasak. Kandungan Bahan Aktif telah terbukti dengan kajian-kajian berasingan.
  3. COVID-19 = Virus. Mikoorganisma. Kuman. Bakteria.
Walaupun COVID-19 ini masih tengah PANAS sekarang, ramai mula sedar akan kebersihan dan kesan kuman (Bakteria dan Virus) pada manusia. Dan Manusia menjadi sangat takut pada COVID-19 ini kerana tiada ubat yang khusus untuk menanganinya, para penyelidik sedang membuat kajian untuk vaksin. Jadi, kita sebagai RAKYAT MARHAEN ini boleh mengurangkan risiko ini dengan menjaga kebersihan, namun ada juga BAHAN/ RAMUAN SEMULAJADI yang memang kita guna dalam kehidupan seharian kita boleh menentang kuman-kuman ini.

1. BAWANG PUTIH


Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms).

Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia.

Selain berfungsi sebagai anti bakteria, bawang putih di dapati sangat baik untuk mengelakkan penyakit serangan jantung dan mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit kanser. Menjadi satu budaya di Korea dimana orang-orang tua memakan bawang putih mentah di kebun dan kuil. Kajian saintis juga mendapati bawang putih mampu mengurangkan penyempitan kolesterol pada saluran darah dalam kardiovaskular manusia. Kajian lain nyatakan ianya dapat kurangkan kandungan gula dalam badan dan mngurangkan batuk.

Bawang putih mempunyai khasiat sebagai antibiotik di dalam tubuh manusia. Bawang ini telah dikenal pasti dapat memecahkan kolesterol yang menyekat perjalanan darah pada salur darah dan kolesterol ini dikenal pasti sebagai punca kepada penyakit darah tinggi. [sumber: Wiki/MOH]

2. HALIA


Satu sudu kecil halia segar mengandungi 4.8 kalori, 1.07 gram karbohidrat, 0.12 gram serat diet, 0.11gram protein, 0.05 gram lemak dan 0.1 gram gula.

Mengurang Keradangan | Halia mengandungi sebahagian daripada analgesik yang kuat atau dikenali sebagai ubat penahan sakit dan bersifat sebagai pencegah keradangan yang mana berkesan dalam mengurangkan sakit dan bengkak bagi pesakit penghidap osteoarthritis dan rheumatoid arthritis.

Melegakan batuk dan sakit tekak | Potongkan sedikit halia segar menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam air yang mendidih selama 3-5 minit. Biarkan ia terendam seketika kemudian campurkan madu secukup rasa dan minum ketika air dalam keadaan hangat atau suam bagi melegakan sakit tekak.

Membakar Lemak | Halia mampu bertindak sebagai agen pembakar lemak bagi menghapuskan lemak tepu di dalam badan. Ia juga membantu dalam proses penghadaman dan meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan.

Memperbaiki imuniti dalam badan. | Dengan pengambilan hirisan kecil halia sehari, dapat membantu dalam mengurangkan risiko penyakit strok dengan menghapuskan lemak yang terkumpul di dalam saluran arteri.

Kolestrol | Menurut ramai pengkaji, halia membantu dalam merendahkan paras ‘Low Density Lipoproteins’ atau kolestrol buruk, yang dikenali sebagai peningkat risiko bagi kadar sakit jantung. Bagi mendapatkan hasil yang terbaik tambahkan halia dalam diet seharian. [Sumber: Astroawani]

3. KUNYIT


Kunyit mengandungi sebatian bioaktif dengan ciri ubatan yang berkesan. | nyit mengandungi sebatian dengan ciri perubatan yang berkesan. Sebatian ini dipanggil sebagai curcuminoids. Antara bahan yang paling penting dalam sebatian ini adalah curcumin. Curcumin adalah bahan aktif utama yang terkandung dalam kunyit. Ia mempunyai kesai anti-radang yang kuat dan antioksidan yang sangat kuat. Walau bagaimanapun, kandungan curcumin di dalam kunyit tidak begitu tinggi, Ia hanya sekitar tiga peratus mengikut berat.

Melindungi jantung anda | Kandungan curcumin dalam kunyit dapat membantu untuk melindungi jantung anda. Kunyit juga dikaitkan dengan tahap kolestrol yang lebih rendah dan mencegah aterosklerosis iaitu pembentukan plak pada arteri yang boleh menyebabkan strok atau serangan jantung. Selain itu, ia juga boleh membantu untuk melindungi jantung daripada gumpalan darah yang berkembang di dinding arteri.


Meningkatkan kapasiti antioksidan badan | Antioksidan sangat bermanfaat kerana ia dapat melindungi tubuh anda daripada radikat bebas. Curcumin adalah antioksidan yang kuat dan ia boleh meneutralkan radikal bebas kerana struktur kimianya. Di samping itu, ia juga boleh meningkatkan aktiviti enzim antioksidan badan anda sendiri. Kesimpulannya, curcumin mempunyai dua fungsi iaitu menghalang radikal bebas secara langsung, kemudian merangsang pertahanan antioksidan badan anda sendiri. [Sumber : herinspirasi]

4. LENGKUAS


Mencegah kanser dan tumor | Lengkuas mengandung banyak zat antioksidan dan anti-inflamasi, rempah ini dapat membantu menurunkan kerusakan DNA akibat radikal bebas. Para peneliti Inggeris juga menemukan bahwa lengkuas memiliki sifat melawan kanser. Mereka sudah melakukan percubaan dengan orang yang menderita payudara dan paru-paru.

Lengkuas mampu melebarkan bronkiolus untuk mengurangi asma. Sifat anti-inflamasi dari lengkuas bermanfaat untuk mengendalikan serta menyembuhkan asma dan gangguan pernafasan akut.

Air rendaman lengkuas sangat mujarab kamu gunakan untuk menyembuhkan batuk. Caranya, siapkan botol minuman dan kemudian potong lengkuas kecil-kecil. Masukan lengkuas yang telah dipotong ke dalam botol. Biarkan semalaman dan ambil selama 3 kali berturut-turut hingga batuknya reda.

Mencegah Penyakit Kanser dan Tumor | Lengkuas dipercaya memiliki sifat melawan kanser. Zat antioksidan dan antiinflamasi yang terkandung dalam lengkuas dapat membantu menurunkan kerosakan DNA akibat radikal bebas. [sumber]

5. LEMON


Antioksidan menghalang radikal bebas yang mempercepatkan proses penuaan. Jadi, untuk memelihara tubuh badan daripada radikal bebas, salah satu caranya ialah mengambil jus lemon secara rutin.

Air perahan lemon yang dicampur di dalam air panas / suam boleh membantu mengatasi masalah pencernaan.

Sangat bagus untuk memerangi masalah sakit tekak, jangkitan tekak dan juga tonsil. Ini kerana lemon punya agen antibakteria. Selain minum air perahan lemon, boleh juga jadikan ia sebagai ubat kumur.

Membantu mengurangkan masalah berat badan berlebihan. Ambil jus lemon yang dicampur dengan segelas air suam dan madu pada setiap pagi untuk tujuan ini.

Vitamin C yang terdapat dalam lemon membantu mengurangkan masalah kulit berkedut, kulit kering kerana faktor penuaaan dan juga lain-lain masalah kulit yang disebabkan oleh sinaran matahari.

Lemon mengandungi 22 khasiat yang mampu mengurangkan risiko diserang kanser.

Ketika demam atau selesema, adalah sangat bagus jika anda mengambil lemon segar. Ini kerana kandungan asid sitrik, bioflavonoids, vitamin C, kalsium, pektin boleh meningkatkan sistem imunisasi.

Mengawal tekanan darah. Kandungan potassium yang tinggi turut bermanfaat untuk menjaga saluran darah lembut dan fleksibel. Ini boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. Kandungan vitamin B pula memberi manfaat kepada kesihatan jantung. [Sumber : https://www.healthline.com]

6. NANAS

Melawan radikal bebas | Rasa manis, masam dan segar dengan kandungan vitamin C sangat baik untuk mencegah radikal bebas dari memasuki badan dan boleh menyebabkan banyak gangguan pada kulit atau organ dalaman.

Bagi mendapat manfaatnya, menikmati nanas secara berkala sama ada dalam bentuk jus, yogurt atau dimakan secara langsung.

Mengekalkan kesihatan jantung | Kandungan kalium yang ada pada buah nanas dapat mengimbangi kandungan air dalam badan dan mengurangkan risiko hipertensi.

Selain itu, kandungan vitamin C yang ada pada buah nanas dapat mencegah gangguan pada saluran darah akibat ketebalan kolesterol yang tidak baik.

Membantu mengurangkan lemak | Buah nanas mengandungi gula semula jadi yang cukup baik untuk tubuh dan mencetuskan pembakar lemak dalam badan untuk berjalan lancar.

Meningkatkan ketahanan | Nanas yang mengandungi banyak vitamin C boleh meningkatkan daya tahan. Kandungan antioksidan membolehkan tubuh sentiasa berjaga-jaga terhadap serangan bakteria, kulat dan virus.

Tulang lebih sihat | Nanas mengandungi sebatian mangan yang bagus untuk tulang dan tendon otot yang mengelilinginya.

Selain itu, nanas juga baik untuk mata, menghindari sembelit, cirit-birit, mengurangkan keradangan usus, mengawal diabetes dan sebagainya lagi.

Sumber: doktersehat.com

Posted on Ahad, Mac 08, 2020 by ismiqbal

3 comments

05 Mac 2020

Lagu sindir sindir-menyindir kerap dikeluarkan oleh komposer/artis bersesuaian dengan zaman sekarang, lebih-lebih lagi dikalangan netizen yang suka 'membawang'. Lagu 'Eh' ini sudah dikeluarkan pada Oktober 2019 yang lepas dan Musik Video Zizi Kirana - Eh setakat 5 Mac 2020 ini telah mencapai 7 Juta tontonan. Dalam video muzik Eh juga ditampilkanpenyanyi rap dan komposer, Altimet serta pengacara majlis pondan, Viviana. Melodi dengan elemen muzik tradisional Melayu menambah keunikan lagu ini.

kalau dengar setiap lirik-lirik ini memang pedas menyindir yang suka membawang, mengata belakang ini.


LIRIK LAGU 'EH' OLEH ZIZI KIRANA.

Sendiri mau ingat
Rambut sendiri sikat
Kusut lama tak sihat
Bagaimana dengan kamu?

Sendiri boleh kira
Meroyan itu gila
Tanya diri sampai bila
Nak jaga tepi kain aku?

Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh (x 6)

Mari Mari membawang
Pasang telinga pasang
Kau ada citer aku ada citer
Mari kita berdagang

Asah asah lidah
Usah susah natijah
Bukak tutup telinga mulut … Eh
Kita hebahkan ghibah

Zizi itu zizi ini
Dulu suka sekarang benci
Makin banyak kena lanyak
Bila zizi keluar tv

Beras dapur engkau takkan jadi nasi aku
Jadi iri hati engkau bukan sakit hati aku

Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh (x 6)

Mari kita kecam
Cerita hangat semalam
Si dia tu si dia ni si fulan
Resam kita lepaskan geram

Bisik bisik bisik
Bukan sikit sikit
Tak payah risik risik
Kisah kelambu terkeluar bilik

Dia ini dia itu
Takde segan hilang silu
Yang ni bini skandal situ
Yang tu putus haru biru

Suruh laki engkau tolong jangan follow aku
Kenapa? Sebab tu laki engkau itu bukan jodoh aku

Sendiri mau ingat
Rambut sendiri sikat
Kusut lama tak sihat
Bagaimana dengan kamu?

Sendiri boleh kira
Meroyan itu gila
Tanya diri sampai bila
Nak jaga tepi kain aku?

Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh (x 6)

Zizi masih kat sini
Masih lagi berdiri
Masih cukup rezeki
Jemput makan hati

Tak cukup asam garam
Kau masih tak tenteram
Tak tahan tengok pejam
Kalau hasad sila kecam

Kecam kecam kecam sampai lebam
Kita kecam kecam kecam sampai lebam
Kita kutuk kutuk kutuk kutuk sampai besok
Kita kutuk kutuk kutuk sampai besok

Sakit hati semua nak luah
Banyak sudu sampai tak cukup kuah
Hati hitam boleh tutup dengan jubah
Kecam orang lain sendiri taknak ubah
Eh (x 6)


Lagu: Eh
Penyanyi: Zizi Kirana
Komposer: Navigator & Zizi Kirana
Lirik: Mambang & Zizi Kirana

Terbitan & edaran: WebTVAsia Sdn Bhd

Posted on Khamis, Mac 05, 2020 by ismiqbal

1 comment

Aplikasi Setel sudah keluar iklan dalam TV, Sosial media sudah agak lama cuma pada hari ini saya tekad untuk cuba buat kali pertamanya. Sebenarnya sudah lama install Aplikasi ini cuma belum berkesempatan untuk cuba. Masa mulanya saya install untuk tengok Mesra Points sahaja dan apabila semak Mesra Points di Setel Apps ini, saya layak untuk tukar Mesra Points kepada nilai RM petrol!. Cuma SETEL sendiri di dalam kereta tanpa perlu cucuk kad atau pergi berjalan ke kaunter untuk bayar minyak

stesen minyak, petronas
Download Setel Apps di Google Playstore
Pendek kata Setel Apps ini eWallet khas untuk Stesen Minyak PETRONAS sahaja dan perlu line internet yang stabil sebab semuanya secara online.  Untuk topup dalam eWallet ini ada beberapa cara;

  1. Kad Debit/Kredit
  2. Online banking (Perbankan Internet)
  3. Baucer
  4. Mesra Points (Kad Mesra)

Kalau tak pasti di mana stesen minyak Petronas yang terdekat, boleh bukan Apps Setel ini, dia akan tunjuk stesen minyak yang terdekat. Atau buat carian di 'Home', kemudian dia akan tunjukkan cadangan lokasi, boleh ikut Google maps atau Waze.

Image dari Carsifu.com

  1. Apabila dah parking di depan Pam minyak, jangan keluar lagi. Duduk dalam kereta dulu, Buka Apps Setel/
  2. Kalau nak bayar menggunakan Mesra Point, korang kena pergi bahagian 'Rewards' dulu, 'Slide' berapa points yang korang nak tuntut. Dalam Mesra Points saya ada 4,661 points jadi saya Radeem semua point tu sebab 43 points akan Expired 31 Mac 2020 nanti. Jadi saya cepat-cepat tuntut.. 1 Points tu lebih kurang 1 sen tu.
  3. Masih dalam kereta: Selepas dah Radeem Mesra Points, jumlah Tunai akan nampak dalam eWallet Setel ni.
  4. Masih dalam kereta : Kemudian, Pilih korang duduk di Pam berapa. Pilih dalam Apps sahaja, dia akan Connect secara online Pam yang korang nak isi.
  5. Masih dalam kereta : Letakkan nilai RM berapa yang hendak diisi. Saya isi habiskan Points RM46.61.
  6. Selepas dah siap isi Nilai RM, Apps ini akan akan bagitau bila pam dan READY. Kemudian, boleh la matikan enjin kereta dan keluar isi minyak mengikut nilai yang kita letak tu.
  7. Bila saya isi minyak RM46.61, saya dapat lagi Mesra Points 67 point. Bolehlah kumpul lagi Mesra Points, lama-lama nanti boleh isi minyak.
Screenshoot dari Apps Setel
Selepas ni kena perlu mewajibkan diri sendiri untuk guna Kad Mesra PETRONAS biar kumpul point. Manatau masa akan datang tetiba kita dapat berjimat RM50 pun dah kira berbaloi.

Sehingga 8 Mac 2020 ini, Setel ada buat pomosi jika boleh dapatkan 5 orang mendaftar Apps Setel menggunakan Referral akan dapat Bonus RM50 kredit!! Bila guna Kod Referral SETEL: tuqee, korang juga boleh dapat RM5!

Kod Referral SETEL: tuqee
Kod Referral SETEL: tuqee
Kod Referral SETEL: tuqee
Kod Referral SETEL: tuqee

Posted on Khamis, Mac 05, 2020 by ismiqbal

No comments

04 Mac 2020

Dalam Belanjawan 2020, Menteri Kewangan pada ketika itu, Lim Guang Eng telah mengumumkan Inisiatif e-Tunai Rakyat berjumlah RM30 seorang yang layak dengan bajet berjumlah RM450 juta melalui eWallet. Jadi, peruntukan eTunai Rakyat dianggarkan diagih kepada 15juta daripada 32.6 juta Rakyat Malaysia. Mungkin kebanyakkan Rakyat Malaysia telah tuntut RM30 ini menggunakan ewallet ini sejak 15 Januari 2020. Sesiapa yang BELUM TUNTUT, masih ada masa lagi sehingga 8 Mac 2020 dan perlu dibelanjakan sebelum atau pada 14 Mac 2020 (menurut terma dan syarat dari Touch N Go eWallet eTunai Rakyat).

etunai rakyat, duit
Sumber : Says.com


SYARAT-SYARAT LAYAK ETUNAI RAKYAT RM 30
  1. Hanya layak menuntut sekali sahaja bagi satu kad pengenalan.
  2. Warganegara Malaysia; 
  3. Berumur 18 tahun dan ke atas untuk tahun 2020; dan 
  4. Pendapatan adalah bawah daripada RM100,000 setahun (RM 8,333 Sebulan)
  5. Menuntut melalui eWallet Digital sahaja (Touch n Go eWallet, Boost dan GrabPay sahaja)

1. Aplikasi e-Wallet Boost

Sebelum ini saya sudah tuntut menggunakan Touch n Go e-Wallet untuk Isteri, Papa dan Mama. Tapi Sayangnya, saya baru cuba aplikasi Boost App eWallet inisebab tuntut daripada menggunakan eWallet Boost Apps lagi untung walaupun tak banyak. Oleh kerana Isteri, Papa dan Mama kurang faham tentang Apps ini, jadi saya buatkan untuk mereka. Jadi, jika korang yang ada ibu bapa, kawan, saudara yang masih belum tuntut eTunai Rakyat ini bolehlah bantu mereka menggunakan smartphone sendiri, yang penting ada Kad Pengenalan dan email. (kena pastikan orang yang nak tuntut pun ada sebelah sebab nak sahkan secara Live. Nak scan muka pemilik)


duit, etunai rakyat
Image via Boost
  1. Download app Boost terlebih dahulu
  2. Masukkan REFERRAL CODE : muh39ka6
  3. Masukkan butiran yang diperlukan dan ikut arahan selanjutnya.
  4. Upgrade kepada Boost Premium.
  5. Sahkan atau verify akaun Boost.
  6. Dapatkan RM5 cashback jika anda berbelanja RM10 yang pertama.
  7. Klik “Get ready to claim e-Tunai” dan ikut arahan yang diberikan.
  8. Claim e-kredit RM30 dan lain-lain ganjaran eksklusif sehingga 8 Mac 2020!.
  9. Selepas tuntut eTunai Rakyat ni, anda akan dapat Voucher macam-macam, Boleh shake-shake Ang Pow lagi manatau dapat tambahan RM38 ke.
  10. Lagi satu bila Boost Apps ni dah jadi Premium, Korang boleh transfer semula duit dalam eWallet Boost ni ke Bank Akaun korang. Itu yang penting, takdelah duit eWallet tu tinggal dalam digital sahaja.
  11. Boost Apps ada Points Coins dan Cashback (pulangan tunai) lagi, dan Coins point tu boleh tukar ke Duit juga Cara nak dapat coins bila join Mission diorang, atau buat pembayaran menggunakan Apps Boost ini.. Untung lagi berbanding Touch n Go eWallet.
duit, etunai rakyat
Image via Boost
Download aplikasi Boost: PlayStore | AppStore
Untuk maklumat lanjut, boleh baca di laman Facebook rasmi Boost.

2. Aplikasi Touch 'N Go eWallet

Touc N Go eWallet saya guna untuk Cashless Touch N Go dan ada sekali guna untuk isi minyak di Stesen Minyak Shell (masa itu lupa nak keluarkan duit dari ATM). Bila tuntut eTunai Rakyat menggunakan TNG eWallet ini tiada point yang dapat tapi ada beberapa Voucher yang boleh dituntut dengan perbelanjaan minimum RM20.Walaupun ada voucher Cashback, tapi tiada point yang boleh dikumpul untuk tuntut 'hadiah' akan datang.

duit, etunai rakyat
Image via TnG Digital
  1. Download Touch ‘n Go eWallet terlebih dahulu.
  2. Sahkan atau verify akaun Touch ‘n Go eWallet.
  3. Claim e-kredit RM30 dan lain-lain ganjaran eksklusif bermula 15 Januari 2020.
  4. Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam e-Wallet.
duit, etunai rakyat
Image via TnG Digital
Download aplikasi Touch N' Go eWallet: Play Store | AppStore
Untuk maklumat lanjut, boleh baca di laman web rasmi Touch 'N Go.

3. Aplikasi GrabPay eWallet

Saya dah uninstall App Grab ini jadi kurang tahu-menahu dan jarang guna Grab. 

duit, etunai rakyat
Image via Grab
  1. Download app Grab terlebih dahulu.
  2. GrabPay memang ada didalam app Grab.
  3. Aktifkan GrabPay
  4. Masukkan nama dan nombor kad pengenalan (IC)
  5. Ambil gambar kad pengenalan.
  6. Tekan hantar. Anda akan terima pengesahan jika semuanya dihantar dengan betul.
  7. Kemudian tekan dan tebus RM30 bermula 15 Januari 2020.
  8. Selesai! Dah dapat belanja RM30 yang ada dalam eWallet.
Image via Grab
Download aplikasi GrabPay: Play Store | AppStore
Untuk maklumat lanjut, boleh baca di laman web rasmi GrabPay.

Posted on Rabu, Mac 04, 2020 by ismiqbal

No comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll