28 Februari 2020

Kali ni suka-suki jer aku nak habaq camne aku melakukan Blogwalking.
Tapi aku rasa memang blogger pun wat camni gak kan...So, memandai jer aku nak tambah entry ni....
puyooo btul!

1-Blogwalking bermula apabila aku tengok tajuk-tajuk yang menarik untuk di baca di Dashboard Blogger ni.....
2-Kemudian pergi terjah, baca entries, tinggalkan komen.
3-Pada masa sama, baca komen blogger lain di entry Blogger tersebut.
4-Kemudian, klik pada Blogger-lain bernasib baik, baca entry diorang then tinggalkan komen.
5-Langkah 2-4 tersebut di ulang apabila terjah ke blog baru.

Biasanya aku akan komen berdasarkan entry tersebut, dan di sertai dengan 
"Salam Blog-night-walking kat sini..Sila lah singgah sana lak...." 
(Biasanya aku blogwalking malam hari.....)

Atau pun aku baca entry blogger baru tersebut tapi tak tahu nak komen apa di sebabkan faktor;
i) Entry tersebut mengenai luahan perasaan blogger.
ii) Entry tersebut aku tak berapa faham tapi cuba untuk faham dan mencari POint untuk komen.

Kalau faktor tersebut, aku biasanya komen, 
"tinggal jejak blog ni...Salam blogwalking by blogwalker...."

So, nak harapkan kunjungan balas tu yer la jugak kan...tapi yang penting kita dapat kenal blogger-blogger lain...Yang followernya riban-riban (ribu2) walaupun tak sampai setahun blogging <<--memang aku respect la...

Jika terdapat blog yang menarik pada pandangan pertama, aku akan follow jugak. Itulah pentingnya First Impression! Kan......

Blogwalking merupakan salah satu cara untuk menaikkan Blog-Traffic kita, aku sendiri dapat lihat jumlah visitor pada Blogger-Stat dan Nuffnang-Analytic-Stat.....

p/s: amiklah peluang untuk blogwalking walaupun sekadar 2,3,4,5,6,7,8,9,10 blog jer....hehhe

Posted on Jumaat, Februari 28, 2020 by ismiqbal

10 comments

0.1p/s: please read carefully every single word..there's no critism just an open-minded opinion...
Yea~ aku tau aku agak memang ketinggalan pun kalau bab2 movies/drama TV especially Malaysian Movies/Drama-s di ASTRO etc..coz umah aku ada TV3, TV2, TV1, NTV7, TV9..Tu pun KUALITI Malaysian Movies/DRAMA kurang memuaskan aku..boleh bagi 1-2/5 STARS jer...tu pun aku jarang tengok TV..Mostly spend time depan laptop+streamyx jer..

Since, ada 'backup from reliable sources'...melayan la Malaysian Drama-s yang tersangat BEST ni..Angle Shots, Lakonan, Expression, Speech, Jalan Cerita yang menarik, boleh dikatakan Natural...

1-BLOGGER BOY


2-GHOST


Aku ni boleh dikatakan tergolong dalam GOLONGAN kureng suka Movies/Drama MELAYU...i just said MELAYU...But These are MALAYSIAN BEST DRAMA-S...!! Everybody SHOULD watch these DRAMA-S...I bet everyone did..Yeahh!! i'm the caveman..huhu~

p/s: aku suka tengok MOVIES/DRAMA-S yang dapat beri aku IDEA/CETUSAN/PANDANGAN tentang KEHIDUPAN ni...Bukan citer yang wat aku fikir,"APA MOTIF CITER NI??","WHAT'S THE POINT???"
p/p/s: kadang2 layan gak citer sekadar hiburan semata-mata...
p/p/p/s: i hope i dont knock ur sensitivity's door

Posted on Jumaat, Februari 28, 2020 by ismiqbal

6 comments


Walaupun saya mula blogging bermula tahun 2008/2009 (11-12 tahun yang lepas masa zaman belajar) tapi saya tak berapa nak ambil serius sangat tentang Blogging. Mungkin disebabkan faktor

Faktor Tak Kemaskini Blog

  1. Malas nak Online dan menulis.
  2. Kurang capaian Internet.
  3. Kurang kemudahan menulis (laptop)
  4. Kurang matang dalam penulisan/idea
  5. Kurang pendedahan tentang kelebihan blogging.
  6. Blogging untuk suka-suka
  7. Blogging sekadar Diari online (diari yang malas nak menulis)
  8. Sibuk/ Penat dalam menguruskan kehidupan sendiri.
  9. Pendek kata, MALAS.

Sekarang dah tahun 2020, bila tengok ramai kawan Blogging di Facebook update status masing-masing (walaupun sekadar kawan maya dan tidak bertegur pun), sedikit sebanyak mempengaruhi juga semangat nak blogging dan beberapa faktor lain.

Faktor Aktifkan Dunia Blogging

  1. Kewangan Pasif (Adsense, Iklan). Ramai Blogger dan netizen menjadikan ruangan maya sebagai sumber kewangan pasif. Dengan kepesatan dan kecanggihan teknologi sekarang dan capaian internet yang mudah, memang memudahkan lagi sebab semuanya di hujung jari.
  2. Perkongsian dan Luahan Peribadi. Kita tolak tepi yang jenis copy-paste, blog untuk download-upload bagai. Blogger adalah individu yang boleh memberi pendapat dan perkongsian peribadi mungkin lebih bermanfaat kerana pengalaman peribadi adalah berbeza dari orang perseorangan.
  3. Diari Online. Walaupun dah ada Facebook, Twitter dan instagram. Tapi saya rasa Blog lebih terperinci untuk menceritakan berkaitan kehidupan (walaupun Sosial Media lain pun boleh taip panjang tapi Blog boleh update banyak gambar dan penceritaan lebih kepada gambar.)
  4. Sekarang lebih matang dan waras. Benda ini boleh mempengaruhi gaya penulisan walaupun kita ni jenis membaca sangat.
  5. Akses internet yang lebih stabil. Saya baru melanggan TM Unifi untuk HyppTV dan Internet, jadi lebih mudah akses internet (walaupun internet ini untuk anak-anak tengok Youtube, TV pun tengok Channel Kanak-kanak.
KEMASKINI BLOG LAMA TAK KEMAS


Dalam kecelaruan hidup, saya berbalik ke Blogging, kembali menulis menjadikan blog sebagai tempat rujukan, luahan dan perkongsian pengalaman hidup dengan lebih teratur. Saya tak berapa faham sangat tentang SEO dan lain-lain tapi yang pasti SEO itu bagus. benda baik kita kena ikut.


  1. BROKENLINK : Mula-mula sekali saya GOOGLE tentang cara mengemas Blog, Salah satunya yang saya jumpa adalah tentang BROKENLINK. Kalau ikut Tutorial di Youtube, katanya kita perlu sentiasa tengok LINK yang kita sambung/ letak dalam Blogpost supaya LINK itu VALID/SAH dan bukannya dah MATI/NOT FOUND/ ERROR yang boleh menyebabkan GOOGLE tak dapat nak Crawl or something-like-that la.
Tutorial mencadangkan pergi ke LINK BrokenLinkCheck sini. Masukkan URL Blog/Website dan Security Code. Tekan 'Find Broken Links Now'. Nanti dia akan keluar links yang dianggap MATI/BROKEN/NOT VALID/TAK SAH. Dan daripada situ Boleh tekan URL untuk tengok Link dan edit post (Buangkan Link yang tak guna itu), kalau nak lagi Detail, Tekan SRC, dia akan keluat Code HTML untuk tengok. Nota : Bila tekan URL dia tak terus ke LINK tersebut, mungkin pergi ke BLOG GENERAL, jadi pandai-pandai agak post mana yang ada LINK BROKEN itu.

link
Semak Broken Link Blog di Sini.

2. LABEL / KATEGORI kena semak semula.Yang mana ada Satu (1) Label= Satu (1) Post. Sebelum ini saya merapu meraban sekali letak label pada setiap post dan itu adalah SALAH. Tutorial blog bagitau LABEL BUKAN HASHTAG yang boleh merapu meraban. Semakin banyak label, semakin tak tentu pasal apa blog ini. Yang BAGUS adalah, Setiap LABEL ada BANYAK POST yang berkaitan.
label
Boleh Cek pada LABEL dan nombor sebelah adalah jumlah POST, Saya dah insaf nak letak LABEL panjang macam Hashhtag. Jadi, saya semak LABEL pada No.1, kemudian Check pada No.2 itu untuk TAMBAH LABEL atau DELETE LABEL. Sambil saya Edit Blog, Sambil EDIT juga LABEL supaya jangan merapu. (Yang mana post mengarut dan merapu, saya 'REVERT TO DRAFT' dan buang semual LABEL)

3. NOFOLLOW LINK dan LABEL PADA GAMBAR : Setiap LINK yang nak letak pada Blogpost tu, kalau LINK Luar, Klik 'NOFOLLOW' kalau LINK Blog Sendiri, Tak perlu tekan 'NOFOLLOW' Sebabnya kalau ikut tutorial yang acah-acah faham tu, Tiada beri kesan pada RANKING Blog pun kalau letak LINK Luar, gitulah.

link

Image Properties atau LABEL pada Gambar yang letak dalam Blog ni kena ada tajuk dan LABEL, Fungsinya kalau orang SEARCH GAMBAR nanti keluarlah GAMBAR pada Blog Kita. Macam itu lah.
label

4.  GAMBAR DARI GOOGLE : Kebanyakkan Blogpost ni secara bergambar baru tambah menarik. Blog ini pun bukan berilmiah sangat untuk buat panjang-panjang. jadi GAMBAR SUMBER GOOGLE lah jadi punca modal untuk update post ini. SEBENARNYA BUKAN SEBARANGAN BOLEH AMBIL GAMBAR SUMBER GOOGLE, pastikan gambar tersebut boleh digunakan da tiada COPYRIGHT untuk mengelakkan GOOGLE MARAH. Masa SEARCH GAMBAR, Pegi bahagian bawah ada 'TOOLS',Pilih ' Labeled for Reuse" maksudnya PERCUMA.

Setakat ini dulu saya fokus untuk kemaskan semula Blog saya yang memang merapu meraban ni supaya isi kandungan lebih bermanfaat. Maklumlah usia semakin bertambah. Cara mantapkan Blog dalam post ini berdasarkan pemahaman saya yang tak berapa nak faham. kalau ada Blogger yang lebih PRO boleh bagi tips mudah faham untuk DUMMY macam saya ini.

Posted on Jumaat, Februari 28, 2020 by ismiqbal

No comments

25 Februari 2020

Kisah ini saya berkongsi tentang kejadian Dompet tercicir di atas bumbung kereta semasa isi minyak di BHP Petrol Besraya, Serdang Raya Selangor. Semoga perkongsian pengalaman ini boleh jadi panduan dan pedoman untuk sesiapa yang mengalami kes yang lebih kurang sama. Saya bernasib baik sebab Kad Pengenalan tidak tercicir sekali. kalau tak memang lagi leceh kena buat laporan polis. Terima kasih BHP Petrol atas semakan & pengesahan CCTV di Stesen Minyak BHP Besraya
petrol, minyak
Contoh gambar stesen minyak. Sumber

DOMPET TERTINGGAL DI STESEN MINYAK | 

Kisah bermula bila saya sekeluarga dengan anak dua orang, Irfan dan Imran serta Isteri dalam perjalanan balik kampung Pekan, Pahang dari Sei Kembangan, Selangor. Kami bergerak macam biasa dari Seri Kembangan, lalu ke Besraya menghala ke Sungai Besi. Sebelum meneruskan perjalanan, saya berhenti isi minyak di BHP Petrol Besraya, nanti cuma berhenti rehat sahaja kat RNR. Saya keluar kereta menghala ke tangki minyak, keluarkan dompet dari poket belakang dan ambil kad kredit Maybank untuk bayar guna kad, kemudian masukkan semula kad kredit dalam dompet. Entah macam mana tangan yang pegang dompet tu letak atas bumbung kereta dan anak, Imran yang berumur 1 tahun 8 bulan mengintai dari tempat duduk penumpang. Biasalah perangai Papanya mula mengagah-agah dari luar tingkap sambil satu tangan mengepam minyak dan satu tangan lagi tanpa sedar agah-agah anak (memang terus terlupa yang pegang dompet masa tu..kebiasaannya dompet saya tinggal dalam kereta dan cuma ambil kad kredit dan kad stesen minyak). Selesai sahaja isi minyak penuh kereta Perodua Alza lebih kurang RM70+. Kemudian saya teruskan perjalanan macam biasa memang tak sedar langung pada tangan tiada dompet. Kemudian kami berhenti di RNR Bentong untuk beli jajan dan air untuk mengunyah dalam kereta. Bila saya mula nak cari dompet..tiba-tiba TIADA!! Tengok celah pintu TIADA, Tengok bawah tempat duduk, TIADA lagi.

HUBUNGI LOKASI STESEN MINYAK |

Oleh kerana saya ini bukan jenis mudah panik, kita relax-relax sambil memandu ke Pekan, Pahang sambil cari contact nombor telefon BHP Besraya di Google (Semua di hujung jari!) dan cuba call tapi gagal sebab nombor tidak digunakan, sama juga contact di Facebook. Kemudian saya pergi ke laman Web BHP Petrol, cari BHP punya emel (orange@bhpetrol.com.my) dan terus emel ke mereka. (Yang penting bagi emel adalah TAJUK, guna tajuk KECEMASAN dengan letak sebagai 'Importance High' dan sentiasa letak contact untuk dihubungi. Saya sampai di Pekan, Pahang dah tengah malam dan keesokan harinya Pihak BHP Petrol Besraya hubungi aku melalui telefon bimbit.
BHP Petrol : Hello, ini Encik Muhammad Iqbal ke? Saya buat panggilan dari BHP Besraya, HQ ada call kami yang Encik ada emelkan tentang tertinggal dompet ya.
Saya terus mengiakan dan perbualan lebih kepada perkara terperinci seperti

  1. Pam Nombor berapa
  2. Isi Minyak Berapa Ringgit
  3. Bayar Petrol macam mana
  4. Kereta Apa, Nombor Plat
  5. Masa yang tepat, tarikh

Kemudian, dia (mungkin pengurus Stesen minyak tersebut) bagi kata-kata semangat sikit, dan akan hubungi lagi selepas mereka semak melalui Rakaman CCTV.
"Baik Encik, takper..bagi kami masa untuk semak CCTV dari masa sekian ke sekian... Memang biasa orang tertinggal dompet atas kereta ni.."
Tidak setelah beberapa kali call untuk buat pengesahan perkara terperinci tersebut akhirnya dapat juga jawapan daripada BHP Petrol Besraya.
"Okay Encik, kami dan tengok CCTV kami dan memang ada nampak dompet atas kereta encik, dan dompet itu masih ada lagi atas kereta semasa kereta keluar dari stesen minyak kami.. "
Terima kasih BHP Petrol atas semakan & pengesahan CCTV di Stesen Minyak BHP Besraya semalam & harini.. Daripada CCTV tu memang confirm Dompet saya tertinggal atas bumbung kereta & masih di atas bumbung masa saya bergerak keluar stesen... Cuma ada Lesen Memandu, Kad ATM & Kad Kredit & Duit RM55 (semua kad dah block)... Cuma terkilan sebab Wallet Feveret "Black Pearl Manta Ray Leather" (Kulit Ikan Pari*katanya) sejak 2012. Nasib baik kad Pengenalan (IC) tak letak dalam wallet sebab guna IC sbg Touch N Go & letak pada smartag masa itu.

duit, bank

'BLOCK' KAD DAN BUAT KAD BARU

Oleh kerana kad Pengenalan masih selamat jadi saya tak perlu buat laporan polis. Antara kandungan yang ada dalam dompet ialah:
  1. Lesen memandu
  2. Kad ATM Maybank dan CIMB
  3. Kad Kredit Maybank
  4. Kad Bisnes
  5. Duit Tunai RM55

Jadi semua kad-kad penting kena selesaikan dulu bagi mengelakkan salahguna.

LESEN MEMANDU | ada yang saya baca dalam Internet  jika kehilangan Lesen Memandu perlu laporan Polis dan ada juga yang kata tidak perlu. Jadi saya ambil keputusan untuk tidak buat laporan polis. 
  1. Saya terus ke Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di Presint 4, Putrajaya (atau boleh pergi mana-mana JPJ) sebab tak berapa sesak dengan kenderaan tapi Pejabatnya agak kecil padat dengan orang.
  2. Bawa Kad Pengenalan dan Duit RM 30 (sebab tarikh lesen belum luput lagi))
  3. Ambil Nombor Giliran dan tunggu. (seingat saya tak perlu isi borang apa-apa,
  4. Apabila nombor giliran dipanggil, serahkan Kad Pengenalan dan duit untuk buat. Pegawai JPJ mungkin akan bertanya beberapa soalan asas.
  5. Proses buat kad tak lama, cuma tunggu nombor giliran yang lama. Anggaran masa saya pada masa itu dalam 1 jam.

KAD ATM & KAD KREDIT BANK | Untuk melaporkan Kehilangan kad ATM, Kad Kredit boleh hubungi nombor telefon Bank. Urusan laporkan ni hanya melalui telefon sahaja. Saya cuma perlu ke Bank-bank untuk buat Kad Baru. Apabila telefon ke bank-bank nanti dia adalah tekan butang mana-mana dan terus bercakap ke Pegawai bank. Cuma MAYBANK memang susah nak dapat bercakap dengan pegawai dia sampai beberapa kali saya hubungi, akhir sekali saya mesej di Facebook MAYBANK berkenaan dengan perkara itu dan tinggalkan nombor telefon. Kemudian pegawai MAYBANK sendiri yang hubungi, barulah dapat laporkan kehilangan.

Walaupun dalam dompet itu ada Kad Bisnes dengan lengkap alamat pejabat dan nombor telefon, masih tiada sesiapa yang hubungi (atau saya yang tak angkat panggilan). Semoga dompet itu berada di tempat sepatutnya. Selesai semua urusan laporan untuk dokumen dalam dompet itu, harap-harap tiada yang disalahgunalah.

Posted on Selasa, Februari 25, 2020 by ismiqbal

1 comment

18 Februari 2020

mySalam : Skim perlindungan Masyarakat

Mungkin ramai yang belum maklum yang Malaysia di bawah inisiatif 2020 ni ada satu pelan perlindungan percuma kepada semua rakyat malaysia yang berkelayakan. 


mySalam merupakan sebuah inisiatif skim takaful perlindungan kesihatan percuma oleh Kerajaan Pakatan Harapan yang memberikan perlindungan takaful kepada individu yang layak menerima manfaat skim Perlindungan Masyarakat mySalam melalui Tabung Amanah mySalam.

(Benda percuma tak kisah la siapa yang bagi. Ketepikan keegoan politik tu dulu dan ambil pelan perlindungan diri dan keluarga ni. PENTING!)
Website mySalam : Skim Perlindungan  Masyarakat
Boleh buka website seperti di gambar di atas ni atau klik terus link di bawah untuk daftar sambil-sambil boleh baca info dulu.

KLIK SINI UNTUK PENDAFTARAN mySalam bagi Penerima Bukan Bantuan Sara Hidup ((Berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun)


Bagi Penerima Bantuan Sara Hidup (Golongan B40) boleh buat semakan pada Pendaftaran Kali Pertama di SINI

KATEGORI PERMOHONAN MYSALAM

Skim perlindungan masyarakat mySalam adalah inisiatif Kerajaan Pakatan Harapan yang bertujuan menyediakan perlindungan kesihatan takaful percuma kepada 8 juta individu rakyat Malaysia.

Perlindungan mySalam untuk golongan B40 telah berkuatkuasa pada 1 Januari 2019. Perluasan perlindungan mySalam berkuatkuasa 1 Januari 2020. Penerima-penerima M40 yang layak boleh mendaftar bermula daripada 11 Februari hingga 31 Mac 2020.


Penerima Bantuan Sara HidupPenerima Bukan Bantuan Sara Hidup
  1. Berumur antara 18 hingga 65 tahun;
  2. Individu bujang berumur antara 40 tahun dan 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun;
  3. Individu OKU berumur antara 18 tahun dan 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM24,000 setahun.
  4. Manfaat Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) :-
    • Penyakit kritikal RM8,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.
  1. Berumur antara 18 hingga 65 tahun dan berpendapatan kurang daripada RM100,000 setahun.
  2. Manfaat Bukan Penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) :-
    • Penyakit kritikal RM4,000 + hospitalisasi RM50 untuk maksimum 14 hari.

Kategori BSH
Pembayaran tunai RM8,000 dibayar sekali apabila didiagnos salah satu daripada 45 penyakit kritikal.
Pendapatan elaun gentian hospitalisasi harian sebanyak RM50 sehingga 14 hari atau maksimum RM700 setahun di mana-mana hospital Kerajaan, hospital tentera, dan hospital university.

Kategori Bukan BSH
Penerima BSH dan Penerima Bukan BSH yang layak di bawah Skim ini juga layak untuk bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari untuk maksimum 14 hari kepada mereka yang menerima rawatan di mana-mana hospital kerajaan, universiti atau tentera.
Inisiatif ini menjadi realiti melalui kerjasama dengan syarikat insurans, Great Eastern Holdings yang telah menyumbang caruman dana permulaan sebanyak RM2 bilion ke dalam dana amanah mySalam. Kerjasama ini merupakan contoh model Kerjasama Awam Swasta (Public Private Partnership) yang tulen, ke arah membina rangkaian perlindungan sosial yang lebih baik untuk rakyat Malaysia.
Sebagai permulaan, Skim ini akan ditawarkan melalui Great Eastern Takaful Berhad, pengendali takaful yang didaftarkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia.
Mereka yang layak akan dimaklumkan melalui SMS di mana mereka dilindungi di bawah Skim ini.

Mereka yang layak untuk skim mySalam akan dimaklumkan melalui SMS bermula daripada 1 Mac 2019. Jika anda layak untuk skim mySalam tetapi tidak menerima SMS tersebut, anda boleh e-mel kami di info@mysalam.com.my atau hubungi talian mySalam di 1 300 888 938 yang beroperasi 24 jam sehari, 7 hari seminggu untuk mendapatkan bantuan lanjut.

Bagi penerima bukan BSH, sila klik pautan "Bukan Penerima BSH" di laman utama untuk daftar. Anda juga boleh semak kelayakan di kiosk-kiosk mySalam yang terdekat



SENARAI 45 PENYAKIT KRITIKAL

1. Penyakit Alzheimer / Demensia Teruk
2. Angioplasti dan rawatan invasif lain untuk penyakit arteri koronari
3. Meningitis Bakteria - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
4. Tumor Otak Benign - Keterukan Tertentu
5. Buta - Kekal dan Tidak Boleh Pulih
6. Pembedahan Otak
7. Kanser - Keterukan Tertentu dan Tidak Melindungi Kanser Tahap Awal
8. Kardiomiopati - Keterukan Tertentu
9. Anemia Aplastik Kronik - Mengakibatkan Kegagalan Kekal Sumsum Tulang
10. Koma - Mengakibatkan Defisit Neurologi Kekal dengan Simptom Klinikal yang Berterusan
11. Pembedahan Pintasan Arteri Koronari
12. Pekak - Kekal dan Tidak Boleh Pulih
13. Ensefalitis - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
14. Kegagalan Hati Tahap Akhir
15. Penyakit Paru-Paru Tahap Akhir
16. AIDS Dengan Gejala Penuh
17. Hepatitis Viral Fulminan
18. Serangan Jantung - Keterukan Tertentu
19. Pembedahan Injap Jantung
20. Jangkitan HIV Melalui Transfusi Darah
21. Kegagalan Buah Pinggang - Memerlukan Dialisis atau Transplan Buah Pinggang
22. Kehilangan Upaya Hidup Sendiri (Berdikari)
23. Hilang Keupayaan Bertutur
24. Trauma Kepala Major (Teruk) - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
25. Transplan Organ Utama/Sumsum Tulang
26. Penyakit Neuron Motor - Defisit neurologi Kekal dengan Simptom Klinikal Berterusan
27. Sklerosis Multipel
28. Distrofi Otot
29. Kelumpuhan Anggota
30. Penyakit Parkinson - Mengakibatkan Ketidakupayaan Kekal untuk Melakukan Aktiviti Kehidupan Harian
31. Hipertensi Arteri Pulmonari Primer - Keterukan Tertentu
32. Penyakit Arteri Koronari Serius
33. Strok/Angin Ahmar - Mengakibatkan Defisit Neurologi Kekal dengan Simptom-Simptom Klinikal Berterusan
34. Pembedahan Aorta
35. Lupus Eritematosus Sistemik Dengan Komplikasi Buah Pinggang Yang Teruk
36. Kelecuran Tahap Ketiga - Keterukan Tertentu
37. Virus Kurang Daya Tahan Manusia (HIV) dijangkiti melalui Pekerjaan
38. Penyakit Terminal (Membawa Maut)
39. Penyakit Sistik Medular
40. Sindrom Apallic (iaitu Keadaan Vegetatif Berterusan)
41. Poliomielitis
42. Skleroderma Progresif
43. Keradangan Pankreas Berulang dan Kronik
44. Elefantiasis (Penyakit Untut)
45. Penyakit Creutzfeldt-Jakob (Penyakit Lembu Gila)

Posted on Selasa, Februari 18, 2020 by ismiqbal

No comments

17 Februari 2020

BULANTARIKHHARICATATAN
Januari16.01.2020KHAMIS(Tahun Baru Cina 25 & 26 Januari 2020) 
Februari24.02.2020ISNIN
Mac25.03.2020RABU
April23.04.2020KHAMIS
Mei14.05.2020KHAMIS (Hari Raya Aidilfitri 24 & 25 Mei 2020)
Jun22.06.2020ISNIN
Julai23.07.2020KHAMIS (Hari Raya Haji 31 Julai & 1 Ogos 2020)
Ogos25.08.2020SELASA
September24.09.2020KHAMIS
Oktober26.10.2020ISNIN
November25.11.2020RABU(Hari Deepavali 14 November 2020)   
Disember17.12.2020KHAMIS  (Hari Krismas 25 Disember 2020)  

sumber: 


Posted on Isnin, Februari 17, 2020 by ismiqbal

No comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll