22 Disember 2017

Saya memang tak guna line internet yang pasang kat rumah sebab duk rumah pun bertiga sahaja  dan masing-masing ada smartfon dan data internet. Guna yang tu je. Sejak WEBE mula diperkenalkan dengan kadar RM79 (tidak termasuk 6% GST), terus bertukar ke WEBE dengan kekalkan nombor asal Celcom (sebelum tukar tu kena selesaikan masalah nama register lain di Celcom centre walaupun dah hampir 10 tahun guna nombor ni. - yang ni lain cerita).

Line internet WEBE di Seri Kembangan/Serdang Selangor ni memang line 4G-LTE (kebanyakkan line Telcon dah 4G area sini kot cuma sebelum ni guna line prepaid untuk guna Line 4G memang berkira-kira juga sebab Data Internet cepat habis). Sebab guna WEBE Unlimited Data ni memang syok sebab utamanya boleh terus set Mobile Network ke LTE Mode, online tanpa perlu risau habis data internet.

Jadi dengan itu saya mengambil kesempatan untuk download pelbagai movie, video dengan smartfon je. Siapa yang nak baca panjang-panjang, jadi kita ringkaskan camne nak buat kerja ni.

Pastikan storage, memory telefon korang ada kosong dalam 1GB~2GB gitu supaya tak terganggu download

screenshoot, smartphone, sony


1# Pergi ke Google PlayStore. Download & Install secara percuma Aplikasi UC Browser

UC Browser, video, watch online
2# Buka Youtube, Web yang boleh tengok Movie online. Bila dah streaming video, dia akan keluar tanda anak panah ke bawah dekat video tu (tu simbol 'Download'..Tekan je simbol tu dan dia akan download terus...ada sesetengah video tidak dapat download sebab 'protected')

UC Browser, video, watch online
3# Boleh tengok progress download pada 'Notification bar' kat atas yang ada simbol UC Browser atau pada butang 'Download', boleh tengok senarai yang di download juga.


download, uc browser, video
4# Dah selesai download. Kalau guna WEBE ni untuk movie yang 700MB pun dalam 45~40 minit jer.. Laju kan. Nak download yang 1GB ke atas pun takde hal. Pastikan bateri tu full atau cas sebab agak makan bateri ni.

5# Selepas dah habis download, cucuk korang punya USB ke laptop/PC untuk transfer movie yang download tu. Kalau takde subtitle, boleh cari subtitle sendiri online.

psssttt...ni link movie yang saya selalu usha download, ada beberapa lagi.. buka link ni, save kat Bookmark UC Browser je senang...
https://gomovies.sc/gostream-free/

Saya suka guna UC Browser ni juga sebab ada juga paparan-paparan berita pada homepage dia, pagi-pagi memang saya buka web UC Browser ni dulu untuk tengok berita semasa sebelum jenguk-jenguk di Facebook.

Mungkin korang ada aplikasi yang suka atau senang guna untuk download movie, video menggunakan smartfon. Boleh komen di bawah untuk kita sama-sama share.

Oleh Ismiqbal.my@gmail.com

Posted on Jumaat, Disember 22, 2017 by ismiqbal

No comments

19 Disember 2017

Tarikh pembayaran gaji 1.6 Juta orang penjawat awam tahun 2018 dah boleh masuk dalam kalendar masing-masing supaya dapat berjimat terutamanya pada bulan Feb/Mac 2018, Jun/Julai 2018 dan Ogos/Sept. 2018. Duit ni tak pernah cukup, tapi bersyukur bagi yang mempunyai gaji yang tetap. Yang mana pasangan yang penjawat awam pun boleh merancang masa nak bershopping.


Berikut adalah Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji bulanan tahun 2017 untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam seluruh negeri Di Malaysia


(Sumber: semakkeputusan)
Menerusi pembentangan Bajet 2018 (Belanjawan Malaysia), semua Kakitangan Awam akan menerima bayaran khas iaitu sebanyak RM1,500. Manakalah pesara kerajaan juga turut menerima bayaran khas sebanyak RM750. Pemberian kerajaan kepada semua kakitangan awam dan juga pesara kerajaan adalah untuk meringankan bebanan kos sara hidup.

Tarikh Dan Jumlah Pembayaran Kakitangan Awam dan Pesara Kerajaan Bajet 2018

 Kakitangan Awam
  1. Bayaran Bonus ini akan diberikan dua kali dalam setahun iaitu:
  • RM1,000 pada awal Januari 2018
  • RM500 sebelum Hari Raya Aidilfitri 2018
 Pesara Kerajaan
  1. Bayaran Bonus untuk Pesara Kerajaan juga turut diberikan dua kali dalam setahun iaitu:
  • RM500 pada awal Januari 2018
  • RM250 Sebelum Hari Raya Aidilfitri 2018
Tarikh yang tepat berkaitan dengan pembayaran Khas Bajet 2018 kepada kakitangan awam dan pesara kerajaan selepas surat pekeliling Jabatan Akauntan Nagara Malaysia dikeluarkan.

Faedah lain untuk Kakitangan Awam Pada Bajet 2018

Selain daripada bayaran khas, terdapat bebarapa khabar gembira untuk kakitangan awam mulai 1 Januari 2018 iaitu :
  1. Pejawat awam yang dibersarakan atas sebab kesihatan akan menerima faedah persaraan seolah-olah pegawai berkhidmat sehingga umur persaraan wajib.
  2. Kemudahan tujuh hari cuti tanpa rekod sepanjang tempoh perkhidmatan bagi menunaikan umrah
  3. Kenaikan pangkat berasaskan tempoh perkhidmatan kali kedua bagi kumpulan pelaksana untuk tempoh 13 tahun, selepas kenaikan kali pertama
  4. Dibenarkan cuti rehat melebihi 150 hari sebagai ganti cuti rehat pada tahun persaraan dan kadar cuti rehat khas bagi pegawai perkhidmatan pendidikan dinaikan daripada tujuh kesepuluh hari.
  5. Menambah satu lagi waktu kerja berperingkat iaitu bermula jam 9 pagi hingga 6 petang.
  6. Pembelajaran sepanjang hayat pegawai perkhidmatan awam akan dilakukan dengan melaksanakan Kursus Sarjana dan PHD secara dalaman.
  7. Pemanjangan kemudahan perubatan untuk ibu bapa kepada pesara kerajaan.
  8. Kenaikan kadar pencen terendah kepada RM1000 sebulan melibatkan lebih 50,000 pesara awam, dengan sekurang-kurangnya 25 tahun tempoh perkhidmatan.

Posted on Selasa, Disember 19, 2017 by ismiqbal

1 comment

13 Disember 2017

 Tak lama lagi nak habis bulan  kita akan mula menjejak ke Tahun 2018. Jadi, bagi yang ingin merancang sepanjang tahun 2018 boleh mulakan sekarang dan lebih memudahkan merancang dengan Kalendar penuh 2018.
Kat sini ada senarai hari cuti tahun 2018. Boleh lah plan awal. yang warna biru tu korang kena amik cuti rehat la sebab yang warna merah cuti umum.


Di sini aku ingin kongsikan (terjumpa semasa Google Kalendar 2018) sebenarnya banyak  web yang korang boleh download Template Kalendar ni. Jadi ini adalah salah satunya. timeanddate.com
Screenshot Setting Calendar yang boleh di download dan print.

Bila dah buka web tu, korang boleh adjust setting asas (basic) untuk kalendar korang. Kemudian tekan 'Create PDF' untuk download.

Kalau korang 'sign up' buat akaun ni, boleh letak event sendiri. nanti takdelah lupa tarikh penting atau tarikh yang nak plan beli tiket awal-awal nanti.
Jadi bila dah download dalam bentuk PDF, korang boleh edit PDF tersebut, nak letak ayat-ayat ke, gambar ker. Untuk PDF Editor, aku selalu guna Nitro PDF (Software PDF Reader & Editor) atau korang boleh Convert setiap satu kepada emel, edit menggunakan photoshop atau editor gambar lain atau guna Slide powerpoint.

Korang juga boleh survey Template Kalendar 2018 yang lain, di bawah aku sertakan beberapa link untuk dirujuk
  1. http://www.vertex42.com/calendars/
  2. http://www.calendarpedia.com/2017-calendar-excel-templates.html
  3. http://www.wincalendar.com/excel-calendar-template
  4. http://www.wincalendar.com/Free_2017_Calendar.htm
  5. http://www.calendarlabs.com/online-calendar/monthly-calendar/




Posted on Rabu, Disember 13, 2017 by ismiqbal

No comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll