Setiap orang zaman sekarang mesti ada akaun media sosial atau messenger samaada Facebook, twitter, instagram, wechat, whatsapp dna banyak lagi yang boleh dipilih oleh pengguna. Semua pengguna boleh memilih media sosial untuk pelbagai tujuan, semua bergantung kepada niat dan matlamat masing-masing. Kebiasaannya pengguna media sosial untuk tujuan mencari kepuasan populariti, bisnes, keseronakan, hiburan dll. Namun zaman sekarang berita lebih cepat tersebar melalui media sosial menyebabkan tahap kesahihannya boleh dipersoal.

Pengguna media sosial ini digelar 'Netizen' di terjemahkan daripada 'Net-Citizen' iaitu pengguna internet. Dalam Bahasa Cina. istilah wǎngmín (网民, literally "net-people") dan wǎngyǒu (网友, literally "net-friend") biasa digunakan memberi lebih kurang maksud "Internet users", [wiki]

Pengguna Media Sosial yang aktif di seluruh dunia (kemaskini Jan. 2017) dan dijangka terus meningkat.
Jadi oleh kerana media Sosial ini boleh didaftarkan, dan bila anda dah bosan atau berubah fikiran untuk 'DELETE' akaun media sosial ni untuk memulakan hidup baru (katanya..), boleh rujuk di bawah.

Cara DELETE Akaun Facebook

 
1. Log in ke akaun Facebook yang hendak di delete.
2. Klik link Delete SINI. Tekan 'Delete my account'. Masukkan password akaun untuk pengesahan.
AWAS: Pastikan anda dah confirm betul-betul nak delete sebab tak boleh aktifkan semula.

Deactivate Facebook
Melalui Apps FB & Web. Buka setting kat app FB...>>Account setting >> General >> Manage Account >>'Deactivate'

Cara DELETE Akaun Instagram

1. Pergi ke website instagram untuk delete di SINI, instagram tidak boleh di delete melalui app instagram. Log in ke akaun instagram yang korang nak delete tu. kemudian dia akan seperti gambar di atas. Baca elok-elok anda nak delete secara TEMPORARY ke PERMANENT.
2.  Pilih sebab apa nak Delete kemudian masukkan Password.
3. Tekan Butang Merah PERMANENTLY DELETE MY ACCOUNT. (p/s: No turning back. Tidak boleh patah balik dah. Fikir masak-masak ya.

Cara DELETE Twitter

 1. Cara delete Twitter tak macam facebook dan instagram, sebab dia bagi tempoh 30 hari sebelum delete sepenuhnya.
Log in ke akaun twitter yang hendak di delete.
2. Pergi kebahagian menu 'Account Settings', scroll bawah sekali sampai nampak Deactivate my account.
3. Klik 'Deactivate @yourusername' dan masukkan password akaun twitter untuk pengesahan.
4. Tunggu 30 hari dan akaun twitter anda akan didelete sepenuhnya.

Akaun Sosial Lain

Tumblr
Tumblr  telah bergabung dengan akaun Yahoo, jadi tak boleh delete terus daripada Tumblr. Jika ada akaun tumblr, jadi adalah akau yahoo walaupun korang guna gmail dll.
Sini caranya:
1. Cancelkan Akaun Yahoo di link bawah ni:
https://login.yahoo.com/account/delete-user
2. Log in ke Tumblr, tukar password atau klikkan pada 'forgot password':

https://www.tumblr.com/forgot_password
Selepas dah tukar password, log in semula dan pergi ke bahagian setting dan klik 'Delete this account'.

Anda ada pertanyaan untuk media sosial lain atau akaun-akaun lain boleh komen di sini.