28 Jun 2013

KETUPAT SOTONG TERENGGANU

Beberapa hari lepas, boleh pulak nak mengidam makan Ketupat Sotong ni... Jadi dengan gigihnya aku meng'google' segala resipi yang ada dalam internet, print dan baca...Akhirnya aku nekad!!! first time masak dan second time makan ketupat sotong ni....

Untuk yang tak tahu, Ketupat Sotong merupakan makanan tradisional Pantai Timur seperti Terengganu dan Kelantan. Jadi, versi Ketupat Sotong Kelantan dan Terengganu mungkin sedikit berbeza mengikut citarasa masing-masing.

Kebiasaannya bahan-bahan aku beli di pasar malam, pada hari Isnin ada Pasar Malam di Simpang Abi, Kangar, Perlis. Aku beli sotong mentah (kecil-kecil jer) RM5 untuk 600gm (RM8 untuk 1kg) tak tau la murah ke tidak, first time beli. Halba satu peket RM1, Bawang merah dan halia RM2, cukup la untuk beberapa kali masak. Beras pulut RM5 untuk 1 kg. Oleh kerana berada di Perlis, mungkin beras pulut daripada Thailand kot...

So, pada petang selepas maghrib bermula lah aktiviti di dapur bersama orang bujang di perantauan yang sedang mengidam ni....
Setelah beberapa resipi aku baca di internet, akhirnya aku buat suka hati jer...

BAHAN-BAHAN/ LANGKAH-LANGKAH
- Sotong segar (mengikut saiz dan kuantiti). Rekemen Sotong saiz sederhana. Baru puas makan.
- Beras pulut
- Sedikit rempah Halba
- Bawang merah (di mayang halus)
- Halia muda (di mayang halus)
- sedikit Oat (mengikut citarasa)
- sedikit garam (mengikut citarasa)
- Kalau suka manis, letak gula melaka/ gula perang (tak rekemen guna gula putih)
- kalau suka pedas boleh letak hirisan cili (mengikut tahap kepedasan).

1. Sukat beras pulut mengikut kuantiti dan saiz sotong...oleh kerana sotong aku kecik jer, jadi sedikit sahaja la berasnya (aku tersilap letak banyak, jadi banyak membazir!!)
2. Rendamkan beras pulut yang telah di cuci bersih dengan sedikit santan cair. Rendam dengans sedikit air panas/ atau letakkan sedikit air dan panaskan untuk kembangkan beras pulut. Nanti boleh jimatkan masa masak. Rendam lebih kurang 1 jam.
3. Basuh setiap sotong yang di gunakan. Asingkan kepala dan badan sotong. Buang tulang sotong supaya tidak kacau line  semasa nak makan nanti.
TIPS: Cuci sotong dengan teliti, buang segala dakwat kekal sotong tu.. nanti bila masak takdela hitam kuahnya....Ada resipi cadangkan buang kulit sotong yang merah tu.. boleh juga, tapi aku biarkan biar nampak natural dan rasa sotong tu..kuah mungkin nampak kemerahan disebabkan kulit luar sotong tersebut.
4. Sediakan hirisan halia muda (di mayang halus), hirisan bawang merah (dimayang halus), sedikit halba, (kalau nak letak daun pandan boleh juga untuk naikkan aroma selera.)
TIPS: Aku suka guna halia muda kerana bila makan Ketupat Sotong dengan kauhnya, terkaut punya sekali dengan halia, boleh makan sekali..rasa halia muda yang rangup, aroma halia dan halba bercampur dalam kuah tersebut memang menyelerakan!!
 5. Setelah beras pulut dan rendaman bersama santan dan oat sudah kembang, sotong pun sudha di cuci bersih tanpa dakwat kekal... mula la tugas menyumbat beras pulut ke dalam sotong!!

TIPS: Jangan terlalu penuh atau terlalu kurang... dalam anggaran 3/4 jer.. nanti beras pulut akan kembang memenuhi badan sotong semasa masak nanti.
6. Panaskan sedikit air bersama santan dan oat sebagai pemekat. Taburkan secubit garam sebagai perasa. Aku tak suka masakan terlalu masin dan terlalu manis. Biar rasa natural  sotong baru best.

TIPS TAMBAHAN: Memang dah jadi tabiat aku jika hendak pekatkan masakan, aku guna Oat. tapi jangan terlalu banyak.
7. Masukkan sotong yang di sumbat dengan beras pulut kedalam periuk dan biarkan seketika sehingga mendidih.. Jika suka kuah pekat, masak lama sedikit.. tapi oleh kerana sudah di campur oat, ia memang menjadi pekat lemak berkrim.. tak perlu letak santan banyak-banyak.

makanan tradisional, resipi, ketupat sotong,
SELAMAT MENIKMATI. Aku dah bagi sampel ke kawan aku dan dia kata sedapp!! (cuma dia kata dia pernah makan yang manis semasa di Kelantan.. Itu versi Kelantan ye..)


Resepi Ketupat Sotong Terengganu [Sumber: Resipi Bonda]

Bahan-Bahan:
1 kg sotong (sederhana besar) – dibuang kulitnya
200 gram beras pulut – direndam dengan 2 cawan santan selama 1 jam
3 cawan santan pekat – untuk kuah
Sedikit halba
2 cm halia – dimayang
3 ulas bawang merah – dimayang
Gula, garam dan perasa.
lidi yang mencukupi

Cara Memasak:
1. Tanak beras pulut yang telah direndam bersama santan sehingga masak dan biarkan sejuk.
2. Masukkan beras pulut 3/4 ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi dihujung kepala sotong. Ketepikan.
3. Masukkan bawang, halba, halia, garam dan gula serta santan pekat dalam periuk.
4. Kemudian, masukkan sotong dan kacau atas api yang sederhana sehingga sotong masak. Sedia untuk dihidang.
Resepi Ketupat Sotong #2 [Sumber: Dapur Tanpa Sempadan]
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 gram beras pulut, cuci dan rendam 45 minit
250 ml santan cair + sedikit garam dan kacau rata
9 - 10 ekor sotong bersaiz besar
1 liter santan
6 biji bawang merah, hiris halus
1 camca teh halba
2 batang serai
1 inci halia, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kukusan, satukan pulut dengan 250 santan tadi, kacau dan tuang dalam bekas, kukus 25 minit hingga pulut tanak, kareh pulut tadi dan sejukkan.
  2. Sotong dibersihkan buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian putih, bersihkan juga kepala sotong. Lab dengan paper towel hingga kering. Ketepikan.
  3. Ambil satu sotong tadi dan isi dengan pulut 3/4 penuh, kemudian masukkan kepala sotong dan semat dengan lidi sate yang dikerat pendek atau gunakan toothpick, kemaskan dan buat hingga siap.
  4. Panaskan santan tadi, bila mendidih, masukkan serai, halba, bawang merah hiris, halia dan sotong, kecilkan api, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, kacau perlahan dan masak hingga kuah pekat.
  5. Keluarkan sotong, hiris dan tuang kuah atasnya sebelum dihidangkan.....Selamat mencuba!!



Ketupat Sotong/ Sotong Sumbat ~ Pedas [Sumber: Resipi Raidah]


  1. 6 ekor sotong ~ buang selaput/kulit luar, bersih dan ditoskan
    1 cawan beras pulut
    1 cawan santan cair
    2 sudu cili kisar
    2 ulas bawang kecil**
    2 batang serai**
    1/2 inci lengkuas**
    2 biji buah keras**
    **Dikisar/tumbuk halus
    2 cawan santan pekat
    Garam dan gula secukupnya
    Lidi
    Minyak untuk menumis.

    Cara penyediaan:
    1. Masak/kukus beras pulut dengan santan cair sehingga separuh masak. Setelah agak sejuk sumbatkan ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh/padat, lebih kurang 3/4 badan sotong.
    2. Kemudian masukkan kepala sotong dalam sotong tersebut dan sematkan/tutup dengan lidi.
    3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
    4. Masukkan santan dan sotong. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
    5. Masak dengan api sederhana sehingga sotong masak dan kuah agak pekat.

Posted on Jumaat, Jun 28, 2013 by ismiqbal

10 comments

24 Jun 2013

 As-Salam-Alaikum dan Hi Folks!

Its monday! and Monday Blues to all!! Aku baru jer balik dari outstation di Selangor (Ada event Team Building di Agrotek Resort, Hulu Langat, Selangor selama 2 Hari 1 Malam). Alang-alang dah sampai ke belah sana walaupun jerebu sana sini situ suti..merayau-rayau la di sekitar Shah Alam, Selangor dengan Index Pencemaran Udara (IPU) sekitar masih bawah 150 lagi..tapi tengok dari jauh memang nampak agak teruk!! Bukan selalu boleh keluar dari Kangar, Perlis ni...Sekali sekala meluaskan minda...

Untuk 150 IPU, aku tak ler buat aktiviti luar pun.. cuma aktiviti dalam bangunan jer seperti tengok wayang, window shopping, tengok orang, tengok dinding, tengok baju pakaian yang tak mampu beli... semua tengokkkkk jer!
 Since sekarang dah memasuki zaman jerebu.. jadi kita update la sedikit pasal jerebu ni....

[SUMBER BERITA] Punca-Punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada;
  • Pembakaran secara terbuka
  • Asap dari kilang
  • Asap dari kenderaan
  • ASAP ROKOK SEGEROMBOLAN PEROKOK YANG BERPAKAT MEROKOK SEMPENA TAHUN-TAHUN MENGHISAP ROKOK.
  •  SEBAB ADA GOLONGAN SURI RUMAH YANG TERLEKA BERGOSIP DAN TERTINGGAL MASAKAN SAMPAI HANGIT DI DAPUR..
  • SEMUA ORANG MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK NAIK KENDERAAN BERMOTO, BERASAP SORANG SATU DAN TAKNAK KONGSI.
  • BANYAK KILANG PROSES KAYU ARANG DI MALAYSIA.
Hindari daripda perbuatan yang boleh menyebabkan jerebu Indeks Pencemaran Udara (IPU)
IPU diperolehi daripada pengukuran habuk yang halus (10 mikron ke bawah) dan beberapa jenis gas yang boleh menjejaskan kesihatan iaitu karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon. IPU digunakan sebagal panduan untuk mengetahui kualiti udara dan kesannya terhadap kesihatan seperti berikut :-
Status Pencemaran
Indeks Pencemaran Udaran (API)
Batas Aktiviti
Penggunaan Penutup Hidung & Mulut *(Mask) Apabila  Berada Di Luar
Sederhana
51-100
Tiada sekatan aktiviti untuk semua golongan pekerja
Tak Perlu
Tidak Sihat
101-200
Pekerja yang berpenyakit, melakukan kerja-kerja di luar (outdoor work) dalam jangka masa yang panjang  dan  melakukan kerja-kerja berat (vigourous) dinasihatkan supaya menghadkan aktiviti di luar (outdoor activities)
 
Penggunaan dinasihatkan
Sangat tidak menyihatkan
201-300
Operasi luar (outdoor operation) perlu dihadkan semungkin yang boleh bagi semua golongan pekerja
Penggunaan dinasihatkan
Bahaya
310-500
Dinasihatkan operasi luar diberhentikan

Penggunaan
digesa
Darurat
500 ke atas
Ikut arahan Majlis Keselamatan Negara dan perkembangan semasa melalui media massa
* Penutup hidung dan mulut (mask) yang sesuai digunakan semasa jerebu adalah jenis N95.
  • Pastikan bekalan penutup hidung dan mulut (mask) bagi pekerja yang memerlukannya adalah mencukupi
  • jerebu, penutup hidung dan muka, kreatif




  • Pastikan penutup hidung dan mulut (mask)  yang sesuai diberikan kepada pekerja yang memerlukannya






  • Pastikan pekerja menggunakan penutup hidung dan mulut (mask) dengan betu <<




  • Nasihatkan pekerja supaya tidak merokok





  • Sekiranya pekerja terdedah kepada bahaya kemalangan akibat jarak pandangan yang kurang disebabkan jerebu yang tebal, pastikan mereka memakai pakaian pantul cahaya (’reflector’). Contohnya semasa menunggang motorsikal, bertugas di jalan raya atau kawasan pembinaan.





  • Pastikan tempat kerja mempunyai bekalan air minum yang bersih dan mencukupi bagi pekerja(atau bawa bekal)





  • Pastikan pekerja-pekerja dirujuk ke klinik-klinik untuk pemeriksaan sekiranya pekerja mengalami tanda-tanda dan gejala kesan jerebu.





  • Pastikan sentiasa mendengar  berita terkini dan nasihat pihak berkuasa melalui TV, radio dan akhbar berkaitan dengan jerebu





  • Berikan kerjasama kepada pihak berkuasa dengan mematuhi segala arahan yang dikeluarkan dari semasa ke semasa bagi menangani masalah jerebu.



  • Jerebu Mengancam Kesihatan Anda.
    Keadaan jerebu yang berterusan akan mendatangkan kesan yang buruk kepada semua orang terutama golongan yang berisiko tinggi iaitu :-
    1. Kanak
    2. Orang tua
    3. Mereka yang mengalami penyakit
    • asma
    • bronkitis
    • radang paru-paru
    • penyakit paru-paru yang kronik
    • jantung
    • alahan
    4. Perokok
    5. Mereka yang sentiasa bekerja di luar pejabat atau rumah.
    Apakah Tanda Dan Gejala Kesan Jerebu Kepada Kesihatan
    Kesan-kesan yang akan dialami setelah terdedah secara berterusan kepada jerebu termasuklah:
    • Terasa gatal-gatal di bahagian kerongkong dan batuk-batuk.
    • Terasa sukar untuk bernafas atau sesak nafas.
    • Mata terasa pedih dan berair.
    • Hidung berair dan kerap bersin.
    • Badan terasa gatal-gatal.
    • Terasa sakit dada. 
    lawak, jerebu, ultraman
    Ni la Malaysia......ishkk.ishkkk....

    Dapatkan rawatan dan nasihat doktor di klinik berhampiran sekiranya unda mempunyai tanda-tanda dan gejala tersebut.
    Cegahlah Penyakit Akibat Jerebu. Ikuti Nasihat Berikut:
    • Mereka yang mengalami penyakit penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk.
    • Mereka yang didalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan.
    • Penutup hidung (nasal mask) hendaklah digunakan oleh semua penunggang motosikal, mereka yang bekerja di luar bangunan atau di tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dalam kumpulan berisiko tinggi.
    • Sejauh yang boleh, orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah.
    • Kurangkan aktiviti sukan diluar rumah.
    • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih.
    • Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya.
    • Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak.
    • Perokok dinasihatkan supaya berhenti merokok.
    • Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka.

    Posted on Isnin, Jun 24, 2013 by ismiqbal

    2 comments

    14 Jun 2013

    Assalamualaikum.. Pehabaq Orghang Utara.. 14-16 Jun 2013, Pakat mai ramai-ramai ker Perkarangan Stadium Utama Negeri, Kangar, Perlis sebab ada FESTIVAL BELIA PERLIS 2013!!!

    Aku baru jer pergi petang tadi untuk setup Booth kami di sana.. kalau terjumpa, tegur-tegur ler walaupun tak kenal....heheh... aku akan jaga Booth di sana selama 2 hari (Sabtu dan Ahad)
    belia, remaja, perlis
    Pakat mai no!!! Kat bawah ni aku sertakan aturcara program yang di faks oleh Jabatan Belia dan Sukan Negeri Perlis ke pejabat kami... Untuk edaran takde masalah .. So, jemput la yer.... JUMPA DI SANA!!! hehehhe.....
    jadual pesta belia perlis
    Klik Pada Gambar dan Save As Image untuk Lebih Jelas.

    Posted on Jumaat, Jun 14, 2013 by ismiqbal

    2 comments

    09 Jun 2013

    8/6/13: Membawa kawan yang datang jauh ke negeri Perlis Indera Kayangan untuk satu hari semalam. Sekecil-kecil negeri Perlis ni, kalau bawak naik motor letih jugak; panas terik..nak shopping pun tak berbaloi.

    Oleh kerana panas terik, ahhhh!!! Dahaganya!!! Kami singgah ke Fatinaz Cendol Pulut. Tempat cendol yang terkenal di Perlis! Jom pekena Cendol Special yang sejuk...Sedapnya!!! Cendol pulut dan tapai serta Air Bandung Cincau di hari panas terik ni. Memang ramai orang sini...
    Oleh kerana Perlis ni agak biasa, jadi salah satu tempat perlancongan ialah Rimba Herba Perlis. Di buka setiap hari sehingga jam 5 petang.

    Semasa kami sampai di sana sekitar 2 petang,.hanya kami berdua sahaja dengan penjaga kaunter. Bayaran masuk tak pasti. 

    Kemudian kami masuk ke dalam Rimba Herba mengikut trek berkenaan. Memang banyak herba yang tersenarai cuma ada sesetengah tidak dapat dikenalpasti kerana bercampur dengan tumbuhan lain dan ada yang mati. Memang menarik dapat tau yang ada tumbuhan hiasan dan tumbuhan yang biasa nampak sebenarnya mempunyai nilai perubatan seperti Bunga tahi ayam, lada hitam, kayu manis, lidah jin dll.

    Selepas habis keluar dari Rimba Herba, ada hidangan minuman teh Misai Kucing. Rasa macam teh cina. Kemudian aku yang membeli cenderahati tiga jenis pokok herba berharga RM10 satu polibag untuk ditanam di rumah sewa aku ni... Pokok yang aku pilih ialah (1) Eurycoma longifolia -Tongkat Ali (2)Clinacanthus nutans - Belalai Gajah (3) Ortosiphon stamineus - Misai Kucing.
    Waktu maghrib pula kami solat di Masjid Terapung di Kuala Perlis, berhampiran jeti. Yang sentiasa menjadi tanda soal aku ialah selepas solat aku tak mendengar imam baca wirid, doa... tup..tup..bagi pengumuman.. sekurangnya biar makmum maklum..

    Untuk makan malam, kami makan di Medan Selera sana. Gerai No.10. Untuk order kena minta, pilih sendiri.. tak berapa banyak pilihan makanan laut berbanding kedai lain. Menu kali ini ialah seekor ikan siakap (kerat dua bahagian: masak 3 rasa & bakar), sepinggan kerang bakar, 2 ekor sotong bakar, 5 ekor udang celup tepung, sambal petai. Semua untuk makan dua orang dan harganya macam agak mahal! RM85!!!!
    memang sendat aku makan coz aku yang banyak menghabiskan.. Biasa orang jauh ni datang nak merasa jer...

    Sebelum gerak ke Kangar (kawan aku sewa hotel sana), kami singgah ke tapak jual beli tepi medan selera tu, dan aku yang terlebih dari pelancong, beli 'Kunai', yang macam Anime Ninja Jepun, Naruto tu.. macam pisau belati tapi ini untuk baling.. tapi aku beli bukan sebagai senjata, untuk hiasan sahaja. Banyak jenis Pedang, pisau, belati, baton, pedang samurai, kqtana yang dia jual. Memang ada permit. Dalam resit pembelian dia akan catat no.ic, bimbang jika ada roadblock nanti, tunjuk resit dan polis akan hubungi penjual untuk pengesahan.
    Tour guide berakhir di situ sahaja untuk hari yang singkat...
    P/S: Nak rasa Tongkat Ali pure?

    Posted on Ahad, Jun 09, 2013 by ismiqbal

    4 comments

    07 Jun 2013


    Happy Blogging :)
    Dua hari lepas, akhirnya aku menjadi seorang pemilik kepada si kecik molek berduri ni, Hedgehog yang kedua!! Walaupun warna tak berapa menarik, tapi yang ni je yang available untuk di kawasan sekitar sini.. Di Perlis memang tiada pemilik dikenalpasti jual hedgie ni...Jadi, cari dalam mudah.my, terjumpa juga pemilik yang menjualnya.
    Jom berkenalan dengan Hedgie baru aku ni....!!!
    haiwan peliharaan, eksotik, hedgehog, comel
    BIODATA HEDGIE
    Nama: (Tiada lagi, tapi buat masa ni aku panggil 'Bitchy'). Maybe letak nama 'BC' kot.
    Jantina: Betina
    Lokasi: Kangar, Perlis.
    Tarikh Lahir: 11 Mac 2013 (3 Bulan)
    Tarikh Tukar Milik: 05 Jun 2013
    Status: Single but Not Available
    Warna: Cinnicot
    ---------------------------------------------------------
    Nama Bakal Pasangan: Mr.Bobo
    Umur Pasangan: 1 Tahun (Lebih kurang)
    Warna Pasangan: Champange
    Nama Penjaga Pasangan: Karl Khai
    Lokasi: Dungun, Terengganu


    haiwan peliharaan hedgehog eksotik

    Nota: Tunggu 3 Bulan lagi baru boleh nak ber'pengantin baru' dengan Mr.Bobo nya ni.....

    Posted on Jumaat, Jun 07, 2013 by ismiqbal

    12 comments

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Blogroll