28 Januari 2011

Ni kalau guna Template yang di download jer...Since aku guna Basic Template....So, cuma edit 'Configure Header' kat 'Page Element' jer... Upload jer Image..

Title dan Description biasanya sedia ada kat header blogger ni.. Dan aku lah kalau nak letak header sendiri, taknaklah Title dan Description tu muncul menyemak atas tu kan..
Tapi, dengan feature blogger yang baru ni, kita leh tukar jenis tulisan yang sedia ada kan....Tapi aku nak letak 'transparent hand-made header'

So, nak Hide/Sembunyikan Title & Description tu la....
1 -  Log In Blogger Dashboard
2 - Pilih 'Design' Seterusnya 'Edit HTML'
[Backup Template anda dulu dengan klik 'Download Full Template']
3 - Cari (Ctrl + F) Code :     Header h1  atau cari yang ada menunjukkan iras-iras seperti di bawah:   .Header .description {
.Header h1 {
  font: $(header.font);
  text-shadow: 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.3);
}

.Header h1 a {
  color: $(header.text.color);
}

.Header .description {
  font-size: 130%;
}
p/s: lain template mempunyai code yang berbeza, cuma cari yang menunjukkan  .Header .description { 

4 - Dan Copy-Paste code :  display:none; /*<---Insert this line*/    seperti code di bawah ni...
.Header h1 {
  font: $(header.font);
  text-shadow: 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.3);
display:none; /*<---Insert this line*/
}

.Header h1 a {
  color: $(header.text.color);
}

.Header .description {
  font-size: 130%;
display:none; /*<---Insert this line*/
}
 Nota : Code : display:none; /*<---Insert this line*/  adalah untuk hide/sembunyikan 'Title
 Code : display:none; /*<---Insert this line*/   adalah untuk hide/sembuyikan 'Description'

p/s: Okay! Aku nyer dah jadi, nak letak header lak situ....

Posted on Jumaat, Januari 28, 2011 by ismiqbal

4 comments

27 Januari 2011

Baru jer letak 'Animated Recent Post' kat sidebar tu.. 'Animated Recent Post' ni menunjukkan beberapa Entries terkini anda (jumlah entries bergantung la..). Baru jer Google dan jumpa satu link ni ..:::Funwithtricks:::...
Recent Post Ni bergerak-gerak yer...

1 - Log In Blogger Dashboard
2 - Pilih tab 'Design'
3 - Dan terus ke 'Page Elements' Dan Pilih 'Add a Gadget'
4 - Dalam 'Add a Gadget' tu, Pilih 'HTML/Javascript'
5 - Kemudian Copy-Paste Code di Bawah ni Masuk dalam 'HTML/Javascript' tu.

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>

<style type="text/css" media="screen">
#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:4px;
padding:0px 0px;
height:400px;
}
#spylist ul{
width:300px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:295px;
padding: 5px 5px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:85px;
overflow: hidden;
background: #000
url(https://lh6.googleusercontent.com/-A6a829gqfDQ/T-3xppy6MlI/AAAAAAAACFE/RrOao4P11Uk/s1600/helperblogger.com-post.jpg)
repeat-x;
border: 1px solid #ddd;
}
#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#000;
font-size:12px;
height:17px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 2px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#f4eeee;
border:0;
}
#spylist img { float: left; margin-top: 10px; margin-right: 15px; background: #EFEFEF; border: 0; }
#spylist img {
-webkit-transition:
all 0.5s ease; -moz-transition: all 0.5s ease; transition: all 0.5s
ease; padding: 4px; background: #eee; background:
-webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(#eee),
color-stop(0.5, #ddd), color-stop(0.5, #c0c0c0), to(#aaa)); background:
-moz-linear-gradient(top, #eee, #ddd 50%, #c0c0c0 50%, #aaa);
-webkit-border-radius: 4px; -moz-border-radius: 4px; border-radius: 4px;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px rgba(0,0,0,.7); -moz-box-shadow: 0 0 3px
rgba(0,0,0,.7); box-shadow: 0 0 3px rgba(0,0,0,.7);
}
#spylist img:hover {
-moz-transform:
scale(1.2) rotate(-350deg); -webkit-transform: scale(1.2)
rotate(-350deg); -o-transform: scale(1.2) rotate(-350deg);
-ms-transform: scale(1.2) rotate(-350deg); transform: scale(1.2)
rotate(-350deg); -webkit-box-shadow: 0 0 20px rgba(255,0,0,.4), inset 0 0
20px rgba(255,255,255,1); -moz-box-shadow: 0 0 20px rgba(255,0,0,.4),
inset 0 0 20px rgba(255,255,255,1); box-shadow: 0 0 20px
rgba(255,0,0,.4), inset 0 0 20px rgba(255,255,255,1);
 }
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:11px;
color:#007cb5;
padding: 3px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:15px;
font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;
}
.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:9px;
color:#272b2e;
padding:2px 0px;
margin:0px 0px;
}
/* -------Animated Scrolling Recent Posts Widget By FunWithTricks.Com------ */
</style>
<script language='JavaScript'>
imgr = new Array();
imgr[0] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";
imgr[1] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";
imgr[2] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";
imgr[3] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";
imgr[4] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";
showRandomImg = true;
boxwidth = 300;
cellspacing = 5;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 69;
thumbheight = 72;
fntsize = 13;
acolor = "#555";
aBold = false;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate =true;
summaryPost = 39;
summaryFontsize = 9;
summaryColor = "#555";
icon2 = " ";
numposts = 12;
home_page = "http://ismiqbal.blogspot.com/";
limitspy=7;
intervalspy=3000
</script>
<div id="spylist">
<script src='https://googledrive.com/host/0B_1mqJd2tC8qLUJMTGZqTE1qTUU' type='text/javascript'></script>
</div>

6 - Tukarkan Code : home_page = "http://homosapiensz.blogspot.com/";  kepada  nama Blog Anda! 
7 - Code : numposts = 12; merujuk kepada berapa 'Recent Post' yang anda ingin Widget tu ulang2.
8 - Dan Code :  imgr[4] = "https://lh6.googleusercontent.com/-GCuCGK_Vqno/UqSAbG2jZqI/AAAAAAAAAQk/WjlPsKrXZWQ/s88-no/thumb.png";;  menunjukkan Imej URL yang akan muncul apabila Entry anda tidak mempunyai Gambar.


Kalau Gambar tak Keluar atau Tak teratur 'Recent Post' tu, Cuba trik ini.

Tukar site feed length sebagai "Full", bukan 'short' atau 'custom'. Boleh di tukar di Bahagian Settings - Others - Set "Allow blog feed" kepada "Full". Tekan "Save settings".
 Semasa tengah edit blog tadi, keluar 'Undefined Error' pada tarikh di Post. Jadi telah setel selepas cuba tutorial ini.




Posted on Khamis, Januari 27, 2011 by ismiqbal

26 comments

Bila Code Template dah reset, Codes Iklan Nuffnang pun turut reset gak..huhuhu
Nak pasang Iklan Nuffnang ni, Blogger 'n' Nuffnang memang sinonim dah....
Okay! Start sekarang....
1 - Log in Blogger
2 - Pilih "Design"
3 - Seterusnya Pilih "Edit HTML"

[Tambah Iklan Nuffnang -Bahagian Header (LeaderBoard)-]
4 - Cari (Tekan Ctrl + F) Code :    &lt;/head&gt;  dan akan jumpa Code ni :
&lt;/head&gt;

  &lt;body expr:class='&amp;quot;loading&amp;quot; + data:blog.mobileClass'&gt;
  &lt;div class='body-fauxcolumns'&gt; 

5 - Copy-Paste kan Code Iklan Nuffnang [Leaderboard (728 x 90)] -yang atas header tu- di atas : &lt;div class='body-fauxcolumns'&gt; 
&lt;!-- nuffnang --&gt;
&lt;script type="text/javascript"&gt;
nuffnang_bid = "57f17624f5837308541d63318129046f";
&lt;/script&gt;
&lt;script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/k.js"&gt;&lt;/script&gt;
&lt;!-- nuffnang--&gt;

[Tambah Iklan Nuffnang -Bahagian Antara Post (Large Rectangle)]
1 - Tick 'Expand Widget Template' dan Cari (Ctrl + F) code : &lt;/b:includable&gt;
Contoh : (Maybe beberapa code yang sama di jumpai, try cari yang berhampiran dengan code yang mempunyai keywords : post-footer Since, Iklan Nuffnang Large Rectangle ni terletak berhampiran Komen.
 &lt;div class='post-footer-line post-footer-line-3'/&gt;
    &lt;/div&gt;
  &lt;/div&gt;
&lt;/b:includable&gt;
 2 - Copy Iklan Nuffnang dari Website Nuffnang (Hanya Ahli sahaja.) dan Paste sebelum/di atas : &lt;/b:includable&gt;
&lt;!-- nuffnang --&gt;
&lt;script type="text/javascript"&gt;
nuffnang_bid = "57f17624f5837308541d63318129046f";
&lt;/script&gt;
&lt;script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/j.js"&gt;&lt;/script&gt;
&lt;!-- nuffnang--&gt;
    

[Tambah Iklan Nuffnang -Bahagian Sidebar (Skyscraper)]
1 - Pergi ke Tab 'Design'
2 - Pilih 'Page Elements'
3 - Pilih 'Add a Widget'
4 - Pilih 'HTML/JavaScript'
5 - Copy-Paste Code Iklan Nuffnang yang Skyscraper (Sidebar) punyer :
&lt;!-- nuffnang --&gt;
&lt;script type="text/javascript"&gt;
nuffnang_bid = "57f17624f5837308541d63318129046f";
&lt;/script&gt;
&lt;script type="text/javascript" src="http://synad2.nuffnang.com.my/lmn.js"&gt;&lt;/script&gt;
&lt;!-- nuffnang--&gt;
   

6 - Save dan Siap! Tunggu jika Blog anda dipilih oleh Nuffnang untuk menjadi blogger untuk promosi Iklan!

Bintang Rating ni merupakan penunjuk kepada Blogger tentang Purata Klik Rating 1-5 (1 = Paling Rendah) di mana ia di update setiap minggu. Untuk Maklumat lanjut boleh baca Sumber Nuffnang di SINI



Posted on Khamis, Januari 27, 2011 by ismiqbal

5 comments

26 Januari 2011

Semalam 24/01/11; Ada orang ajak gi tengok Tayangan Perdana The Green Hornet kat Wangsa Walk. 4 orang totalnya. Tak pasti la tiket tu daripada mana, Radio Era kot.
Mula Di Tayangkan di Malaysia 27 Jan
The Green Hornet (still consider The Green Bee??) bagi aku merupakan satu filem komedi-aksi. Antara pelakon yang familiar ialah Jay Chou dan Cameron Diaz. Cite bermula apabila Britt Reid yang suka berfoya-foya kematian ayahnya secara tiba-tiba. Kemudian berkenalan dengan Kato, pembuat kopi feveret dia dan mekanik ayah dia. Britt tidak puas hati dengan ayah dia mula 'pancung' kepala statue peringatan ayah dia dan terserempak dengan penjahat. Selepas malam tu la diorang mula 'part-time' sebagai The Green Hornet (or The Green Bee still??)
Komen: Boleh layan la coz watak utama tak terlalu serius.
Rate : 4/5

Sebelum tayangan di mulakan, kami makan malam di......
100% Guna olive oil? Goreng kentang pun guna Olive Oil gak ker.....
Dan aku order yang No.20 (tak tahu lah apa nama dia....)

Posted on Rabu, Januari 26, 2011 by ismiqbal

8 comments

23 Januari 2011

Sesaja nak citer...Naik Bas Rabu pagi19/01/10 bukan lah memenatkan sangat coz aku tidur jer sepanjang perjalanan since pada hari tu memang aku tak tidur langsung...huhu! Jadi lebih kurang aku tak tidur selama 23 jam la...
 Pejam-celik-pejam-celik-mamai-minum air Revive-mengunyah Mr.Potato sampai dah kat Putrajaya Sentral...
 Sementara tunggu 'driver' datang jemput...
Ni masa hari jumaat, since hari bekerja, so aku ikut lah sekali...Interview bermula jam 10:00 Pagi..Sementara tu layan diri jer...Dekat jer IOI Resort tu..So, setelah habis Interview kat IOI Group, aku pun ikut lah sementara orang balik keje kul5:00PM..
Quote masa Interview : 
"This is not my first time to KL but this is my first time to Putrajaya...."

Yer la...budak kampung yang pertama kali datang Putrajaya, Solat Jumaat kat Masjid Putrajaya lak tu...*siapalah yang naik kete limo/mercs sambil diiringi polis tu...

p/s: Nanti nak letak pic poyo la....*biar korang muntah reramai tengok pic tu...
p/p/s: citer tahun lepas tak habis update lagi....takper..memori sentiasa 'fresh' ada masa update la...

Posted on Ahad, Januari 23, 2011 by ismiqbal

10 comments

19 Januari 2011

Dulu aku terbaca post kat Group Malaysia Vloggers pasal penggantian Facebook dengan Laman Sosial 1Malaysia.com ni.. Setelah heboh satu dunia pasal pembubaran facebook.com tu..(actually aku tau berita tu pun entry-entry blog yang melambak pasal penutupan facebook.)
Mari kita rakyat Malaysia Berjinak-jinak dengan laman sosial versi Malaysia punyer ni.(walaupun masih tak brapa faham sesangat)
Ni Profil 1Malaysia.com aku punyer...Add la kalau sudi yer...hehee!
Ezran (kiri) dan Yew Hong melihat sambutan yang diterima orang ramai terhadap laman web sosial 1malaysia.com yang dibuka kepada umum 12 Januari lalu.   Sumber: mStar Online
12 Januari 2011 tu baru di buka pada umum, dan aku baru jer sign-up 17/01/11, 2:34AM lepas...

[Klik sini untuk Baca Berita Penuh dari mStar Online : 1Malaysia.com sedia ganti Facebook]

Posted on Rabu, Januari 19, 2011 by ismiqbal

22 comments

15 Januari 2011

Terdengar kat TV3 tadi pasal Sebuah kapal yang dibuat di Kampung Pulau Duyong Terengganu yang bernilai hampir RM2 Juta!!! Fuyooo...memang berbaloi la kan RM 2 Juta tu, amik masa 6 Tahun untuk di siapkan tu..! Bertambah istimewa lagi, Kapal ni memang tidak menggunakan sebatang paku pun!! kagum-kagum..Memang ciri-ciri kemelayuan tu ada la...dan ia adalah hasil kerja ANAK TERENGGANU!!

Sumber : Kosmo
Baca dari Sumber : Kosmo! Online

Kalau nak tau Cerita di sebalik Pembinaan Perahu Naga Pelangi ni boleh baca di Blog anak-beranak Tukang buat kapal ni....[SINI]

Ni Sedikit info pasal Perahu RM2 Juta ni : [Sumber : Blog Cerita Syahbandar]

  1. Harga: RM 2 juta
  2. Pemilik: Christoph Swoboda, 57 tahun, warga Jerman
  3. Pembina: Hasni Che Ali
  4. Bot ini ditempah oleh pemilik yang telah mempunyai sebuah bot yang sama bernama Naga Pelangi, dibuat oleh pembina yang sama 30 tahun lepas. Pemilik amat kagum dengan kemahiran luarbiasa dan kehalusan perincian oleh pembina.
  5. Naga Pelangi yang pertama dibina dengan kos RM 30,000 dan telah belayar mengelilingi dunia.
  6. Tempat bina: Pulau Duyung, Kuala Terengganu. Terengganu. Malaysia
  7. Mula dibina: 2004
  8. Siap: 2010
  9. Panjang: 95 kaki
  10. Lebar: 19 kaki
  11. Bahan Utama: Kayu Cengal
  12. Proses melengkungkan kayu untuk pembinaan badan kapal (Hull) dilakukan secara tradisional tanpa mesin. Proses ini sahaja mengambil tempoh selama 2 tahun
  13. Tidak menggunakan paku, sebalinya menggunakan kaedah tradisional seperti kunci tanggam
  14. Pembinaan bot ini juga bermula daripada badan luar (hull), kemudian barulah kerangkanya dibina tidak seperti pembinaan bot konvensional yang lain yang akan membina kerangka terlebih dahulu.
  15. Boleh menampung sehingga 30 penumpang dan mempunyai 4 kabin penumpang
  16. Pada tahun-tahun 50-an dan 60-an, perahu seumpama ini memainkan peranan penting dalam perdagangan antara Terengganu, Thailand dan Indochina.
Berita mengenai perahu ini dalam Laman Web Bernama.
Lagi berita dalam mStar Online

Posted on Sabtu, Januari 15, 2011 by ismiqbal

8 comments

Kali ni aku cuba untuk wat "Pendant" a.k.a Loket coz tali tu beli kat pasar malam aritu terperap jer atas meja study tu...
Pemilihan bentuk Kaca Laut a.k.a Seaglass ini, yang bersesuaian untuk di jadikan Pendant coz bentuknya ala-ala taring (fang).macam Red Indian/Orang Asli yang wat Pendant daripada Gigi Taring Haiwan seperti Harimau, Buaya etc. sebagai simbol kebanggaan diri (personal) mereka.
Ini Sekadar 'Display' a.k.a Pameran sahaja yer coz 'Pendant' ni telah di''COP' oleh seseorang....
Testing kat diri sendiri dulu..Dah mintak pendapat dari Mama & Papa..Nice la diorang kata...
FOR DISPLAY ONLY yer.....

p/s: segan lak nak letak pic sexy ala-ala gigolo pakai pendant ni..hahhaha

Posted on Sabtu, Januari 15, 2011 by ismiqbal

5 comments


Bahagian 5 (Akhir) : Realiti

Sampai bila aku harus mengenang memori lampau? Sudah menjadi lumrah alam, yang mati tidak akan hidup kembali. Mindaku harus menumpukan kepada alam nyata. Realiti. Di ketika seluruh deriaku masih berfungsi dengan sempurna. Syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan seorang teman dan sahabat dia dalam memori kegelapan.

Pemergian sebuah kasih sayang bukanlah beerti perginya kehidupan kita. Hayat yang pergi meninggalkan memori yang bukan untuk di lupakan. Tapi tersemat di dalam sanubari diri.

*********************************
Cinta itu telah hanyut..
Kasih itu telah luput.
Ku harungi dunia ini tanpa dirimu..
Namun kau menghantuiku
Dengan gelak tawamu,
Dengan tangisanmu..
Dengan belaianmu..
Aku rindukan dirimu..hadirlah sayang..hadirlah..
Diri ini dahagakan cintamu..
Andai itu takdirnya kite harus berpisah, ku akur..
Namun,
Mengapa setiap bayangku ada dirimu,
Setiap langkah ku kau ekori,
Dan setiap hembusan nafasku ada denyutan nadimu..
Dan..dan..
Aku bahagia dengan keadaan ini....
[Author : Aini]

*****************************

Matanya hanya menatap pada skrin laptop, browser Mozilla Firefox dengan beberapa laman blog yang menjadi bahan bacaannya. Ketika hidupnya sendiri, menerusi alam maya dia mencari manusia yang berperasaan sepertinya. Sekurangnya dia merasakan bahawa bukan dia sahaja menerima dugaan ini. Malah, mungkin orang lain menerima dugaan yang lebih berat.

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya, Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Al-Baqarah : 286)”

Sesungguhnya kini dia berasa amat bersyukur di lahirkan di dalam sebuah keluarga Islam, tumbesarannya di didik dengan penuh jiwa keIslaman. Walaupun pada suatu saat dia pernah leka dan alpa. Sesungguhnya Tuhan yang Maha Esa itu Maha Pengampun. Setiap di dunia ini berlaku atas Qadar dan Qada’-Nya.

Mungkin inilah cara dia mengabadikan kenangannya bersama Arwah Aishah. Dengan menulis dan berkongsi dengan orang lain. Agar dengan harapan itu, jika masih ada sesiapa yang menerima nasib sepertinya mampu berfikir di bawah akal yang waras.
Cahaya petang dari ufuk barat mula hilang sinar mentari, diganti dengan cahaya lembut sang rembulan. Iqmal berbaring di atas rumput halaman rumahnya. Deruan aliran air kolam ikan mengisi nada-nada alam. Berselang-seli saling berganti dengan nyanyian sang unggas. Memandang kosong ke arah langit yang mula bertukar gelap. Kedipan bintang semakin menyala terang menakluki langit malam. Kerana itulah lumrah alam, Siang berganti malam. Esok masih ada dengan episod kehidupan yang baru.

Subhanallah. Satu ungkapan, memuji keAgungan-Nya yang Maha Mencipta. Segala ketentuan, episod perjalanan hidup adalah sudah menjadi aturan-Nya sejak azali lagi. Memberi kita peluang kehidupan untuk menikmati detik yang di anugerahkan.

“…Dan Dia telah menjadikan bagi kamu sungai-sungai dan menjadikan bagi kamu matahari dan bulan yang saling silih berganti. Dan Dia menjadikan bagi kamu siang dan malam. Dan Dia memberikan kepada kamu segala yang kamu pinta. Sekiranya kamu hitung nikmat Allah nescaya kamu tidak akan berupaya mengiranya (Surah Ibrahim: 32-34)”

Kita hanya memainkan peranan kita sebagai khalifah di Muka bumi ini.

“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan khalifah (manusia) di atas muka bumi.” (Al-Baqarah: 30)

Aisyah……I will always miss you

Satu tarikan nafas yang dalam mengisi ruang dadanya. Hati yang kosong dengan satu kehilangan. Redha dengan ketentuan-Nya. Dia hanya bermonolog sendiri. Bermonolog tentang satu kehilangan yang kini menjadi kenangan.

“Ku wujud di mindamu,
Ku hidup setiap hela nafasmu,
Kernamu berikanku kehidupan,
Melalui setiap kenangan.”

-TAMAT-
 Terima Kasih Kerana sudi membaca Cerpen Sulung Karya Mr.Ixbarr ni. Ix bukanlah penulis sebenarnya.

Posted on Sabtu, Januari 15, 2011 by ismiqbal

4 comments

13 Januari 2011


Bahagian 4 : Kaca Laut

Sayang buat apa tu?”

Ada lah...hihi

Oooo..dengan abang pun nak berahsia ek....”,

Iqmal mengukirkan senyuman buat isterinya yang sedang asyik mendekorasikan kaca-kaca dikutip dari pesisiran pantai.

Batu apa ni Sayang?”,

Iqmal tertanya-tanya sambil mengambil beberapa kepingan bahan tersebut di atas meja. Pelbagai bentuk dan warna. Rupa yang agak unik dan amat jarang di temui atau, bahkan, dia pun tak pernah lihat benda sebegitu.

Ishk! Ini la kaca...alaa...kaca botol biasa tu...

Kaca???? Kaca apa macam ini? Macam batu jer”,

Iqmal mengerutkan dahinya, menandakan dia semakin keliru sambil membelek-belek ketulan kaca yang seperti ketulan ais yang fros. Aisyah tertawa kecil melihat gelagat suaminya yang kekeliruan.

Iyer la..Kaca...”,
Aisyah meneruskan kerjanya  membelit ketulan kaca satu persatu dengan sabar dan teliti menggunakan dawai berkilauan berwarna Silver, melekatkan satu serpihan demi serpihan, di gabungkan dengan beberapa jenis kerangan laut, sambil tersenyum melihat Iqmal yang masih membelek-belek bahan asas projeknya itu.

Macam mana kaca boleh jadi macam ni lak Sayang??”,

Bagaikan kanak-kanak baru belajar, Iqmal meneliti bersungguh-sungguh satu-persatu kaca tersebut. Terdapat pelbagai bentuk dan warna.

”Kaca laut agak berbeza dengan kaca-kaca biasa, ia mengambil masa berbulan-bulan malah bertahun-tahun untuk menjadi pudar seperti fros ais akibat tindakan semulajadi hakisan daripada pasir pantai, ombak laut, angin serta panas mentari.”

”Oooooo.......So, apa sayang tengah buat ni?”,

Iqmal masih tertanya-tanya lagi apakah tujuan Aisyah mencantumkan kaca-kaca tersebut. Kelihatan beberapa keping kaca laut di lekatkan menjadi satu kepingan yang cantik. Warna putih ais digabungkan bersama warna kilauan silver. Ia nampak begitu....suci, tenang. Matanya terpaku seketika melihat hasil kaca laut berlilitkan dawai kilauan silvertergantung di atas meja.

Aisyah hanya membiarkan Iqmal tenggelam dengan penantian jawapan soalannya itu.

Cinta kita bagaikan kaca laut ni. Menghadapi hujan panas. Ombak Badai. Hujan Petir. Hanya satu serpihan di timbunan pasir. Jika di kutip oleh orang yang menghargainya, ia menjadi satu serpihan yang berharga. Penuh dengan nilai sentimental.”

Iqmal menutur bicara sambil tersenyum melihat Aishah yang sedang asyik melakukan kerjanya.

Aishah hanya terkedu mendengar ucapan suaminya itu. Tidak disangka perkataan yang indah itu meniti keluar dari bibir dia. Aishah tertuduk malu dengan tersenyum.

******************************************

Hanya kenangan menjadi teman, Koleksi kaca laut itu amat berharga buat dirinya. Kenangan hanya tinggal kenangan. Kehidupan tetap perlu diteruskan. Kini jiwanya telah dapat menerima kehendak Qadar dan Qada’ Tuhan dengan redha. Apabila kehilangan sesuatu yang kita amat sayangi. Semuanya menjadi serba tidak kena. Kita selalu mempertikaikan kehendak-Nya. Hanya iman yang nipis menjadi pendinding bahawa kita hanyalah manusia yang tidak mampu berbuat apa-apa. Tuhan itu Maha Mengetahui.

Dengan jiwa yang tenang kini. Dia dapat menjalani kehidupan dengan penuh keredhaan. Bisikan yang dia dengar mirip suara Aishah hanyalah satu godaan daripada Golongan Jin dan syaitan yang mengambil peluang untuk menjauhkan dirinya daripada Tuhan yang Maha Agung.

Sesiapa yang berpaling dari mengingati Allah maka syaitan adalah teman yang selalu bersamanya.” (Surah Az-Zukhruf, ayat 36).”

..::CERPEN MONOLOG::..

Posted on Khamis, Januari 13, 2011 by ismiqbal

8 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll