30 September 2009

Semalam xde pape yang best untuk di lakukan...
Boleh dikatakan "aku bosan giler sampai tahap @#$%"
Tapi untuk elak perkataan tu...kena ler wat sesuatu..
Takkan asyik nk mengadu kat orang
"Aku bosan r...xtau nak wat per"...Arrgghhh!!! Benci btol klu orang bgtau aku camtu...
Tu hal dia...bkn hal aku...ngadu kat aku pun pe yg leh aku wat...

Petang tu dalam jam 5.45 ptg...Aku SMS ahmadjo yang sedang khusyuk 'study' utk kuiz beliau untuk gi me'release'kan tension jap....
(Plus 'membakarkan' kalori yang dah 'overload' ni..)

Kami dah janji nak jupe kat kaki bukit ni....so, kami naik moto asing2 ler...
10 minit je naik moto dengan kelajuan purata 80KM/J sampai ler kaki bukit....
Kami x berhajat untuk 'jogging' pun...Just jalan2 jer..sambil tengok2 alam....

Fuhhhh..dah semput ke jo....?? hahaha...
Aku possing je tu....=P

Pandangan dari atas Bukit Besar, Kuala Terengganu

Aku x tau lak yang kat jalan belakang Bukit Besar ni ada Periuk Kera...Ni Joe yang tunjukkan kat aku....


Labah-labah yang besar....



Sekitar kawasan Periuk Kera
Kami turun bukit tu agak lewat...dalam kul 7 ++ coz dah azan maghrib dah
Lepas turun bukit tu terus masuk Mydin Mall untuk menyejukkan diri & beli skit barang umah...

Maybe pasni leh jadikan aktiviti mingguan aku berjalan di Bukit Besar, Kuala Terengganu


Posted on Rabu, September 30, 2009 by ismiqbal

9 comments

27 September 2009

Saturday (19/09/09)
Sofi drop by at my house to gimme' theirs beloved cat;
Since her owner was "Balik Kampung" here...in Terengganu...
Melati...as the name was given


This Orange-white fur cat is resemble The Lost Nana


Huh!! Cant wait for her meal XD


Look at her appetite...
Melati was trained to poo~poo in the toilet by her master...
So, when we all family went out and leaving Melati all alone in the house, not so worried as we leaving her some food till we back home


Playtime with Mr.Froggy~~~
The Princess Melati is thinking that if she kiss Mr.Froggy..It will become a gorgeous handsome Cat..
(is it Melati??? HAHHAHAH!!)


Eventhough this Melati is resemble The Lost Nana..
But all the memories and its behaviour is not the same..

Even its Good or Bad....
There's only ONE NANA in this World
We MISS Her
Sob~Sob~Sob~

Posted on Ahad, September 27, 2009 by ismiqbal

7 comments

24 September 2009

1 Syawal 1430H bersamaan 20 Sept.2009
Malam Raya agak meriah dengan suara kanak2 bermain2 pelita dengan pasang lampu 'kelip-kelip'
(Bab yang menyakitkan hatinya...budak2 nakal tahap RIBENA ni suka ati jer cabut 'sumbu' pelita buluh aku....)


Petang tu MakCik aku datang wat kuih sini...Hasilnya....
Tapai & Ketupat tu beli dari mana ntah...


Trafic light Buddies???
Suka ati jer aku bagi nama geng..hahhaa..
of coz BUDDIES~~


Di Hari Raya Aidilfitri ni dah menjadi suatu tradisi menziarahi satu sama lain..
Aku ikut ahmadjo ni beraya umah kawan dia...
Tema raya aku tahun ni warna merah....
(Baju Melayu Yang pertama aku beli yg dah siap)

Singgah solat asar di Masjid Terapung, Kuala Ibai,
Kuala Terengganu


Masa petang sebelum pose aku ada post pasal mat rempit yg !@#$%^&* ni...
KLIK
Senja satu syawal pu diorg masih berkumpul tepi jalan, mcm perarakan jer...
memang menyumpah tahap @#$%^&*....!!!huhu....
Dah pemikiran diorg untuk sambut syawal camni...
(Harap suatu hari nanti aku tengok otak mat rempit ni bersepai tengah jalan dan di lenyek2 oleh kete lain!!! HAHHAHA!! ~dengan nada psiko!~)

VIDEO "PERARAKAN" MAT REMPIT


Posted on Khamis, September 24, 2009 by ismiqbal

8 comments

21 September 2009


1 Syawal 1430H / 20.09.2009~~
Bangun pagi, mandi sunat aidilfitri pakai baju melayu warna merah berjalan kaki ke masjid berhampiran menunaikan Solat Sunat Aidilfitri

Allahu akhbarullahu akhbar~~
La ilaha illallahu allahu akhbar~


Tadbir raya sebelum solat sunat aidilfitri..
Selepas dengar khutbah aidilfitri
Selepas tu semua jemaah bangun pada saf masing2 bersalam-salaman...


Balik umah lak bersalaman dengan Papa, Mama & adik bradik
Lepas tu per lagi..makan nasi himpit yg menjadi hidangan wajib hari raya


Then, duk umah jer..melihat tetamu yg datang..dengan kanak2 yg riuh rendah..
aku lak duk ngadap laptop kesayangan sambil edit blog...heehe
Petang tu baru g beraya umah kawan kepada ahmadjo...
Kawan aku?? hurmmmm~~ aku x banyak kawan sangat....
Syukur ler yg kawan yg ada ni jadi leklok hubungan..

start form1 hingga matrik blaja jauh jer...


Setelah berminggu2 aku tunggu..akhirnya 
SUPERNATURAL SEASON 4 EPISODE 15-22 (Final) DAH SIAP DOWNLOAD!!!!


Malam ni layan 8 Episod SUPERNATURAL SEASON 4 sambil tuggu download TRUEBLOOD SEASON 2. Lepas tu download SUPERNATURAL SEASON 5..
(Packed btol jadual "Torrent Download" aku...huhu..)

P/S : Gambar upload kemudian ler coz x jupe kabel kamera...huhu

Posted on Isnin, September 21, 2009 by ismiqbal

4 comments

19 September 2009

Sejak lepas je GRADUAT bulan April lepas~~
Aku x pernah nak gunting rambut..
~~Malas katanyer...hihi~

So, Lebih kurang 5 Bulan aku x gunting rambut (Secara PRO), 2 lepas jugak masa aku gi beli Baju Melayu terus singgah Kedai Gunting...

Dah nekad dah nak gunting rambut...Biasa2 jer..xde le sampai sanggup bebelanja RM50 ke atas untuk rambut aku yang x seberapa ni....
~rambut jenis 'wavy'~

Sebelum
~Rimasnyer klu rambut panjang..dah le x suka pakai gel rambut..nak wat 'spikey' pn x kurengg~
~sebab tu suka pakai cap...xyah nk style2 rambut ~



Selepas
(Menggunakan SOFTWARE Cyberlink YouCam~~Baru download)





Posted on Sabtu, September 19, 2009 by ismiqbal

5 comments

16 September 2009

Jeng!!! Jawab jer soalan survey, pastu dapat upah..Nak??
Sila click imej bawah ni untuk lawat webpage



Youthsays.com merupakan laman web survey yg membolehkan semua AHLI berkongsi pandangan, soal-jawab sesama AHLI (Youth Answer), berkongsi pandangan/status (Youthink)
~Ala-ala TWITTER~

Bila anda CLICK pada imej di atas..terus masuk WEBPAGE Youthsays


Pastu "REGISTER" ler...Simple jer


Pastu "ACTIVATION LINK" akan di hantar ke emel anda
(Contoh dalam emel Mr.HS..baru jer jawab 1 survey berbayar dapat RM0.50)

Lepas klik ACTIVATION LINK, akaun Youthsays anda pun dah VALID
Anda dah leh EDIT PROFIL, Join Youth Answer, Youthink & Survey


Contoh akaun Mr.Homosapiensz

Terdapat dua jenis survey, Survey Berbayar & Tidak Berbayar

Tambahan lagi, setiap AHLI yg ACTIVATE Youthsays.com bawah LINK anda...
Anda akan di kreditkan RM 0.20


Senang jer...
sambil2 anda ONLINE, buka BLOGSPOT, FACEBOOK, MYSPACE,TAGGED, YOUTUBE...
Tambah ler satu WEB lagi setiap kali anda ONLINE.
.
YOUTHSAYS.COM


(Kredit kepada Mello untuk info pasal Youthsays ni)

Posted on Rabu, September 16, 2009 by ismiqbal

5 comments

14 September 2009

Hari ni baru jer 14 Sept.2009...
Ada lebih kurang 5 hari lagi untuk raya TAPI....
aku dah dapat DUIT RAYA!!!!!


Trima Kasih kepada Kerajaan Negeri Terengganu yang memberi sumbangan sempena Dana Bakti Remaja
hihihi~~~

 
Sambil layan Britain Got Talent kat Youtube..Aku terbau sesuatu...
Sedapnya bau kueh raya kat bawah tu......Mama, MakCik & Jiran pakat wat sama2.....
(Harap2 ada kueh coklat.... =P)

p/s : walaupun dapat sumbangan DUIT RAYA..Tapi x semangat lagi nk beli barang raya..
Nak beli ke tak erk? taknak beli ke nak membeli belah ke shopping ker?
Nak pakai yang tahun lepas punyer dah x padan...
Biasa ler aku ni kanak2 yang sedang membesar..
Selipar/Kasut pun dah ketat dah..huhu~~~
baju pun dah singkat~~(Kawan2 cakap aku makin tinggi =P)

Pape pun, tunggu le POSTING RAYA nanti..... XD

Posted on Isnin, September 14, 2009 by ismiqbal

11 comments

10 September 2009

REQUEST FROM MISS LALINK7
"BAGAIMANA NAK WAT POP-UP WINDOW"
~Ala-ala Welcoming Window Text gitu bila nk masuk website~



STEP# 1
Mula2 COPY code bawah ni~
(Gantikan text ada kat "ENTER YOUR TEXT HERE" dengan ayat anda)


<script language='JavaScript'>alert("ENTER YOUR TEXT HERE");</script>
STEP# 2
Masuk kat LAYOUT = EDIT HTML = Search atau Ctrl+F <head>
 


STEP# 3
PASTE code yang di COPY tadi SEBELUM <head> dalam EDIT HTML

STEP#4
TRY KLIK "PREVIEW" untuk melihat hasilnya dan SAVE TEMPLATE

Posted on Khamis, September 10, 2009 by ismiqbal

6 comments

09 September 2009

THIS POSTING WILL AUTO-PUBLISH ON 09/09/09 AT 09:09 P.M
Saje jer gedik wat posting ni =P
_THANK YOU_

Posted on Rabu, September 09, 2009 by ismiqbal

No comments

06 September 2009

Kadang-kadang dalam sesebuah entry blog, kita mahu letak, berkongsi banyak maklumat. Tapi jika letak terlalu panjang artikel mungkin blog tersebut nampak terlalu membosankan untuk scroll-down serta banyak ruang diperlukan. Jadi, salah satu cara untuk menjimatkan ruang entry blog dan kasi nampak kemas skit, aku cadangkan letak Scroll Box ni dalam entry anda. Mudah je!

Contoh Scroll Box :

Tips-Tutorial

  • Tutorial#1-Scroll Box
  • Tutorial#2-Pop-Up Window
  • Tutorial#3-Toolbar Moving Text
  • Tutorial#4-Favicon(Gambar kecik web)
  • Tutorial#5 - Tambah Yahoo Messanger
  • Tutorial #6 - Background Static Image
  • Tutorial #7 - Related Stories Each Post. Thumbnail
  • Tutorial#8 : Highlight Admin Comment
  • Tutorial#9 : Tambah [Reply Comment] Button
  • Tutorial#10 - Blog Archive Scroll Box
  • Tutorial#11 - Tambah Iklan Nuffnang (Star Rating)
  • Tutorial#12 - Hide/Minimize ShoutBox Celah Skrin
  • Tutorial#13 - Recent Post yang Bergerak-Gerak
  • Tutorial#14 - Sembunyikan Navigation Bar Blogger
  • Tutorial #15 : Sembunyikan 'Title and Description' Kat Header
  • Tutorial #16 : Pilihan Susunan Blog Archive
  • Tutorial #17 : Tambah Blockquote
  • Tutorial #18 : Tambah Jumlah Komen (Tipu-tipu) / Tambah Pendahuluan Komen
  • Tutorial #19 : Tambah Background &amp; Border Pada Footer Post
  • Tutorial #20 : Cara Buat Post Auto-Publish
  • Tutorial #21 ; Standby Mode/ScreenSaver pada Blog
  • Tutorial #22 : Gadget Bilangan 'TopCommentators
  • Tutorial #23 : Letak FB Like Page Button Dalam Blog
  • Tutorial #24 : Letak FB Like Button Setiap Entry/Post [Re-post]
  • Tutorial #25 : Tulis Blog Secara Offline 
  • Tutorial#25 :Code Tambah Image+URL Iklan 
  • Other Tutorial #1 : Daftar Paypal Guna Kad ATM (Debit Card) Maybank

1# Setiap kali nak letak Scroll Box dalam entry ni, cuma Copy code di bawah ni dan Paste ke dalam New Post.
<div style="width:480px;height:200px;overflow:auto;
border-width:4px;border-color:#151B8D;border-style:solid;">
Your content in here.
</div>

Saiz Kotak Boleh di ubah:
Lebar - Width : 480px
Tinggi - Height : 200px

Code Warna Border :
#151B8D = Dark Blue
#000000 = Black
#FFFC00 = Yellow
#FF000 = Red

* Kalau nak tengok jadi tak, Paste di bahagian 'Compose', Kemudian klik 'Edit HTML' dan Klik 'Compose kembali.
2# Kalau dah nampak Scroll Box tu, Paste je sebarang Artikel, Gambar dalam tu secara automatik ia akan menjadi Scroll Box (Jika Artikel melebihi had kotak)

Nota : Pastikan TANDA bahagian 'Interpret typed HTML' di bahagian Post Options
.**Lebih baik Save Code tersebut dalam Notepad supaya mudah Copy-Paste dan ubah Code Saiz Kotak serta warna. .

Posted on Ahad, September 06, 2009 by ismiqbal

7 comments

01 September 2009

Homosapiensz & Serpentes

"Mal!!! Mal!!! Ada ular!!! Cepat turun!!", Teriak mak aku....
aku yang sedang asyik 'surf' internet ni terus berlari turun melihat ular tu
(aku agak 'excited' mendengar perkataan 'ular' tu..)

Cari punyer cari, jupe ler sekor ular yang sedang melingkar kat bawah bakul...nampak relax jer dia...Aku dengan jelesnya amik kayu penyek ekor ular tu..HAH!! gelupur dia...aku tangkap ler ekor ular tu..tarik kuar....
(Menurut pengetahuan aku daripada TV, ular lemah jika pegang kat ekor..berkesan gak)

Ni dia ular yang menjadi mangsa aku..hehhe!!
Mak aku gi umah jiran coz geli tengok ular ni...

(Sape x geli ngn ular?? Sila angkat hidung!!! huh!! "hidung tinggi" btol yerk..Simpulan Bahasa : maksudnya berlagak!!.HAHAHHA!!)

Aku pun siap amik Handphone Sony Ericsson K810i yang Mama aku punyer untuk 'snap' pic menjadi kenangan aku ngan ular...
(Nanti nak cite pasal aku ngn ular ni dulu..Jap lagi cite skit kisah Ular ni lak...)


Aku dengan bangga, bongkak, "hidung tinggi" nya bermain dengan reptilia yang cantik, menarik ni...
Mula2 tangkap, Ular ni agak garang, asyik nak gigit je keje nya..
Lama2 makin jinak lak, Makin aku 'jatuh hati' dengan dengan ular ni dengan kejinakan, warna2 yang menarik...
tapi nak wat camne, Mama dah geli ngan ular ni, so, terpaksa ler aku lepaskan..sebelum tu bermain2 jap..

OoooOOOoooo0...cantiknya kulit beliau bila dia kembang!!
Ataupun bila ular ni "get annoyed"/di ganggu..ia akan mengembangkan dan menunjukkan badannya yang berwarna seakan2 biru kehijauan (macam "luminescent"...Bluish, Turquoise)...
Muka ular ni seakan2 ular sawa...Dia punyer mulut pun macam ular sawa coz leh merenggang untuk menelan haiwan lain...Dah Google dah tp x jupe dia punyer Malay Name..huhu..Ada English Name & Scientific Name jer...


Menurut pen"Google"an aku..
Ular ni ialah "Painted Bronzeback"...
Daripada Family : COLUBRIDAE..
Nama saintifiknya ialah: Dendrelaphis pictus
...(More info..)
Menu utama adalah Cicak, Katak, Burung, Ular lain etc. (Click sini tgk pic Ular ni makan katak..)
Habitat : Semi forest
Aktif pada waktu siang, boleh melompat (bukan melompat mcm katak!!)
Dalam golongan tidak berbisa..

Bila "Homo sapiens" bertemu dengan "Serpentes"
(Homo sapiens ada lah nama saintifik untuk manusia, Serpentes pula suborder bagi reptilia Ular)

Aku jatuh hati ngan ular ni..Tapi apakan daya, benda cantik sentiasa pergi awal..huhu!!
Dengan ciuman terakhir di dahinya, aku melepaskan semula ke tempat ia sepatutnya berada..
SOb~Sob~Sob~

p/s : Haiwan yang x berakal marah kerana mengikut nalurinya, manusia yang berakal marah kerana fikirannya...Tapi kedua2 nya ada emosi Apa yang membezakan manusia dan haiwan?? Kekejaman manusia menyebabkan kekejaman haiwan..Siapa yang lebih kejam?

Posted on Selasa, September 01, 2009 by ismiqbal

31 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll