18 November 2008

15 nov 2008 lepas...papa dan mama aku bertolak menunaikan haji..menunaikan rukun islam yang ke-5..
jumaat malam tu aku tolong mama aku berkemas-kemas barangan dia...Anak-anak dah besar semuanya, jadi takde masalah la nak tinggalkan anak-anak walaupun Mama dan Papa pergi haji serentak.
barang papa aku dah siap dah...mama aku 1st time g Haji..tapi bagi papa aku yang ke-2 (maybe nak menemani mama aku kot..hehhe)
pagi 15 nov tu...aku 1 family gi hantar parent gi kat stadium tertutup gong badak..
sampai sana jer kitorang hantar coz kat sana diorang nak 'briefing' dan prepare untuk para jemaah smua..

aku tolong papa aku ikat gelang pengenalan diri..sebelum diorg masuk dalam dewan untuk preparation...jadi kitorg (smua keluarga jemaah pn) hantar jemaah sampai sini jer, dalm kul9 a.m.

bersiap2 ngn beg..

my family (mama, papa, adik n nenek)

siap2 nk masuk ke dalam dewan dah....last meeting sini ler...

Papa terangkan sesuatu kat mama.
.maklum bg mama ni 1st time nak gi haji..papa lak yg 2nd..

ni adik bongsu aku..baru darjah 1 (7 tahun)..papa aku xnk bg adk aku ni bosan masa ketiadaan diorg, beli le mainan utk budak ni..hahaa....anak bongsu le katakan...tp dia x nangis pn..

aku ngn makcik aku sblm blk umah, round ler kat airport terengganu ni..(Lapangan Terbang Sultan Mahmud - kot-)..buat kali pertamanya, penerbangan para jemaah haji dari terengganu terus ke tanah suci..(x tau ler diorg singgah mana dulu..)
*****

lepas je mama & papa masuk dalm dewan tu...kitorg tunggu kat luar je tgk skrin besar kat luar tu utk tgk suasana dlm tu..ni adik bongsu aku..aku suruh dia wat bunyi itik sambil jalan mcm itik..hehee..
(pandai lak dia wat punyer itik ni...mmg anak itik btol..)

**Semoga mama papa selamat pergi dan selamat pulang...semoga berada dalam sihat sentiasa dalam menunaikan ibadat haji ini...semoga mendapat haji yang mabrur..aminnn...
(teringat lak kat "someone" yg gi haji gak tahun ni...huhu..semoga dia pun mendapat haji yg mabrur...selamat pergi dan selamat pulang..harap dapt berhubung dgn dia lg..aminn)

Posted on Selasa, November 18, 2008 by ismiqbal

2 comments

11 November 2008

parent aku wat masak2 untuk kesyukuran skit kat umah 07/11/08..diorg nk g menunaikan Haji minggu depan 15/11/08..bertolak buat kali pertama terus ke Mekah dari lapangan terbang kuala terengganu...
majlis solat hajat dan kesyukuran lepas isyak kat masjid umah aku..
SEMOGA PARENT AKU SELAMAT MENGERJAKAN HAJI dan MENDAPAT HAJI YG MABRUR...
SELAMAT PERGI DAN SELAMAT BALIK..
(sebenarnya papa aku temankan mama aku g haji kali ni..coz papa aku dh g haji dulu..)

sementara tunggu ujan serik skit..hamster kat umah aku main dlm shell ni..ahaks..

Posted on Selasa, November 11, 2008 by ismiqbal

No comments

01 November 2008

hri tu aku prepare untuk presentation...
ada kawan SMS kata presentation start kul 8pg..aku siap ler awal2..bila pergi sana xde sorg pun...
kenderaan pun xde..aku punyer cuak masa tu...huhu..(kemana r diorg ni...huhu)

nasib baik nampk kosmate sorg tu..bila tgk kat pintu dewan kuliah tu..start kul9pg...(!@#$%^&* btol..saper punyer dakyah ler kata kul8pg..bukn aku je yg awal, ada beberapa org lg dtg awal)

aku jalan2 xtau nk duk mana..rehat jap kat bangku nmpk surat khabar bawah bangku tu.

METRO,Khamis, 30 Okt 2008.."Maut Kejar Peragut"
bila je baca 'headline' muka depan ni..aku bersyukur sgt2...Allah masih panjangkan umur aku...

25 feb.2008 lepas aku ada kena ragut barang berharga aku..terjadi r peristiwa kejar mengejar antara aku dan 2 org peragut tu...
peragut tu mmg nk tendang moto aku...tp aku sempat himpit moto diorg..(peragut tu berdua...)
jadi tayar moto depan aku berlaga ngn tayar belakang diorg, sama2 jatuh terguling atas jalan tar tu...
(baru jer seminggu sebelum tu aku jatuh moto depan umah...luka jatuh tu x sembuh lg...tambah lak eksiden ni..haha)

aku tanpa fikir panjang terus hampiri peragut tu dan rampas balik barang milik aku..
tanpa sempat berbuat apa2..aku tercengang kejap nampak peragut 2 org tu cabut lari..(x sempat nk belasah mamat 2 org tu..walaupun badan dua2 nya lebih besar dan tegap dr aku yg kurus kering ni) MARUAH tetap pertahankn..walaupun barang tu x bernilai berbanding NYAWA..

syukur ada org kampung yang tolong angkat moto yg rosak tu....nasib baik moto tu xleh gerak..klu x mmg aku naik balik umah dah ngn luka2 camtu..hahaa...aku call parent aku bgtau pasal accident tu..

parent aku dtg amik aku g antar hospital bhgn kecemasan untuk cuci luka..(ada kosmate aku bgtau dia ada kat bhgn tu gak coz adk dia meninggal sebab eksiden gak...) masa tu dh maghrib..parent aku g masjid solat tinggal aku sorg2 dlm van tu...solat wuduk tayammum jer...

(sempat lg nk bergaya amik gambar..bukan selalu dpt luka teruk camni..hehhe **slamber**)

syukur ALHAMDULILLAH...Allah masih panjangkn umur aku..x cedera terus sangat..cuma kulit tergesel ngn jalan tar jer...xde luka dalaman...

doktor bg MC 3 hr jer...camtu hujung minggu jd 5 hr ler...mkn ler antibiotik, sapu iodin kat luka tu mmg cepat sembuh..dlm 1 buln dah hampir tutup smua luka...

lepas je g hospital tu..papa aku pn bawak g kat balai polis untuk buat report..(aku ni malas btol nk g wat report ni..dah r xdpt cam plat moto....bukannya polis dpt wat pape pun..wat tmbah helai kertas jer...)
masa kat balai polis tu g ler kat kaunter dia nk wat report...cite punyer cite..diaorg surh g kat pegawai lain lak...then pegawai tu kata bukan bhgn dia...berulang lak ke pegawai tu..dlm 2,3 kali gak aku ulang alik...!@#$%^&* punyer pegawai..aku dah r cedea bhgn muka, lengan n kaki...(mmg aku xnk wat report pun...papa aku je yg degil..huhu)

(ni masa dalma bilik umah aku..bru jer lepas cuci luka...seksa gak nk solat, makan, pakai baju..sabar jer..ujian jer smua ni...tetap bersyukur kehadrat ilahi masih panjangkn umur aku)

lepas jer MC tu aku g kelas mcm biasa..naik moto pun guna sebelah tangan jer...nk wat eksperimen tu ngn sebelah tangan...kawan2 kos ada tnya..aku jawab 'eksiden' jer...nnti byk tnya lak klu jawab kejar peragut..

sampai sekarang aku masih bersyukur ke hadrat ilahi..masih panjangkn umur aku....bila terkenang kan balik..mmg ngeri btol, kalau2 patah leher ker...kena tikam ngn peragut ker...huhu..

Posted on Sabtu, November 01, 2008 by ismiqbal

7 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll