30 Ogos 2020

'Selfie' atau dalam  Bahasa Malaysia 'Swafoto' atau 'Selca' (self-camera)merujuk kepada self-potrait/ mengambil potrait gambar sendiri. Jika kita mencari dalam internet ada website mengatakan Budaya Selfie ini dikaitakan dengan 'Mental Disorder' dan jika membaca dengan lebih terperinci, sebenarnya ia tidak disenaraikan dalam Manual Sakit Mental DSM-5. Jiika ada sesiapa yang terlalu obses dengan mengambil Selfie ia dipanggil Selfitis. 


Jangan 'ber-selfie' sangat, anda mungkin sakit mental. Sinar Harian. Jun 26, 2018


Pada Tahun 2016, satu kajian hubungan antara personaliti dan kelakuan mengambil Selfie menunjukkan kekerapan 'posting' tentang Selfie tanda tahap keyakinan tidak berkaitan dengan kelakuan 'posting' selfie.[sciencedirect]

Sudah semestinya setiap orang mempunyai smartphone berkecenderungan untuk mengambil Selfie, tak kisah ia upload atau tidak ke dalam Social Media. Dari sudut pemikir Ismiqbal yang introvert mempunyai 5 pandangan untuk melihat Kelakuan Selfie ini menjadi keperluan harian yang boleh menjadi positif. Lagi-lagi dengan kebanyakkan mempunyai Kamera Pandang Depan, lagi mudah nak berSelfie. Bagi saya, Setiap orang perlu mengambil Selfie Setiap Hari (atau dengan kerap) dan di sini saya nyatakan kenapa.

1. SELFIE CERMIN DIRI YANG KEKAL


Sepertimana kita melihat cermin, begitu juga apabila kita selfie. Kadang-kadang kita termenung seketika di hadapan cermin lihat refleksi diri kita dan apabila kita beredar, refleksi pun turut beredar. Ibarat orang kata "Gambar" mampu memberhentikan masa. Bergambar secara Selfie atau self-potrait dapat disimpan dalam galeri album gambar kita.

Tapi hak masing-masing untuk berkongsi dalam sosial media masing-masing untuk tatapan rakan saudara mara keluarga yang amat jarang bersemuka. Nanti bila sesekali berjumpa takdelah terkejut dengan perubahan diri. Apabila imej selfie kita disimpan, jadi kita boleh melihat semula gambar-gambar selfie kita yang bermacam ragam dan boleh melihat pada Point 2 dan 3 seterusnya.

2. SELFIE MENUNJUKKAN PERUBAHAN DIRI FIZIKAL DAN EMOSI


Oleh kerana Imej Gambar ini adalah cerminan yang kekal, jadi kita boleh melihat perubahan fizikal dan emosi kita dari masa ke semasa. Pelbagai emosi mental boleh mempengaruhi fizikal kita, di saat kita sedih, murung, resah, gelisah, gembira, stress, semasa mula masuk kerja, selepas beberapa tahun bekerja dll. Mungkin selfie kita semasa perasaan negatif dapat menjadi pengajaran kepada kita di saat selfie kita semasa positif. Berbeza dengan cermin, imej selfie kita boleh Zoom in dan Zoom out, mungkin semasa kita Zoom imeh selfie kita dapat lihat secara terperinci ..."ohh ada uban la...ada garisan halus, kedut la...mata aku makin sembab...tak cukup tidur ker.."

Kelihatan perkara-perkara fizikal ini memberikan kita Point no.3 (Motivasi Diri). Dan dengan mengambil Selfie lebih kerap, kita dapat mengenal diri kita sendiri sebenar-benarnya sebab hanya diri kita dapat merubah diri kita sendiri. Mungkin jika nampak pipi makin tembam, leher makin menghilang bolehlah mula bersenam dan berdiet sihat.

Jika perubahan fizikal kita disebabkan masalah mental seperti kurang tidur, overthinking, depresi/ murung, kegelisahan, kesedihan boleh menjadi penanda aras untuk kita menjadi lebih baik. Apabila perasaan emosi dan mental kita bertambah baik, selfie kita menjadi bukti dan motivasi untuk hidup lebih baik.

3. SELFIE MOTIVASI DALAMAN DIRI


Dengan perkara Point 1 dan 2 di atas, Selfie boleh digunakan sebagai memotivasikan diri sendiri seperti Transformasi daripada gemuk ke kurus, transformasi dari kurang rupa kepada cantik. Selfie ini adalah rekod peribadi kita supaya boleh melihat dari kaca mata ketigas (kamera). Hanya kita boleh mengubah diri kita sendiri dan untuk mengubah diri kita sendiri perlu motivasi diri yang tinggi. Seperti kata-kata seorang penceramah :Motivasi ibaratkan mandi, kita perlu mandi setiap hari supaya diri kita segar dan bersemangat.'.

Apa pun bergantung kepada diri sendiri, walaupun ada sejenis orang tak suka bergambar, takkan ada kamera depan pun tak sorok-sorok selfie sendiri.

ada juga jenis orang, selepas selfie beratus keping , kemudian delete semula sebab tak cantik dalam kamera dan mungkin beranggapan diri sudah cantik secara realiti tapi ingin lebih cantik dengan sudut, posisi bergambar untuk ditunjuk kepada dunia maya.

Pendek kata: Selfie adalah rekod diari peribadi dan Setiap gambar boleh merungkai pelbagai persepsi atas siapa melihatnya. tapi hanya kita tau makna tersirat di sebalik raut wajah.

Posted on Ahad, Ogos 30, 2020 by ismiqbal

2 comments

09 Ogos 2020

21 Jun 2020 - Setelah sekian lama kita lalui Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ditambah Hari Raya Aidilfitri 2020 pula diarahkan oleh pihak Kerajaan untuk tidak balik ke kampung halaman masing masing kerana Pandemik Corona Virus 2019 (COVID-19) yang sedang melanda dunia. Apabila Malaysia sedikit lega dengan penurunan kes positif jangkitan dan kerajaan mengumumkan untuk membenarkan perjalanan rentas negeri, maka berpusu-pusulah rakyat Malaysia pulang ke kampung halaman. Sebetulnya setiap rakyat yang merantau sentiasa merindui kampung halaman mereka. Bagi saya dan keluarga pula pulang sedikit lewat dari kebanyakkan rakyat Malaysia, jadi jalan tak berapa sesak sangat. Oleh kerana berjodoh 2 negeri (Pahang dan Terengganu), dan untuk memudahkan perjalanan kami bergerak pulang ke Pahang dahulu dan kemudian ke Terengganu tercinta!!!

gambar seashell kerangan laut di atas pasir
 Perkara yang dirindui di Terengganu adalah PANTAI!! Walaupun pantai di pesisiran Terengganu menjadi semakin kurang berkualiti kerana banyak pembangunan dijalankan di pesisiran pantai dan menjadikannya terhakis. Maka kerajaan negeri melaksanakan beberapa alternatif untuk mengelakkan hakisan pantai seperti benteng pemecah ombak dan menambah pasir di pantai, Jadi, jika sebelum ini anda pernah merasa pasir pantai yang halus selembut sutera di pantai Terengganu; kali ini pasir selembut sutera telah berukar jadi sekasar guni. Kerangan laut pun dah tak banyak yang menarik, kaca laut lagilah tiada. Agak sukar bagi saya nak meneruskan HOBI mengumpul KACA LAUT (atau dikenali sebagai 'Sea Glass') dan kerangan laut (Sea Shells) bagi projek Kraftangan Terengganu.

gambar ayah anak bergambar latar belakang drawbridge terengganu
 Struktur Binaan Terengganu yang paling viral dan menjadi tumpuan masa kini : JAMBATAN ANGKAT atau DRAWBRIDGE of TERENGGANU.!! Bila lalu di sekitar sini agak sukar untuk bergambar cantik sebab di jalan masih ada binaan dalam proses; nak melayan kerenah anak-anak yang agak aktif dan merengek serta ramai orang dan masa bercuti tak lama untuk meluangkan masa di sini. Bergambar sekadar kenangan sahaja, alang-alang baru lepas makan Ikan Celup Tepung di Pantai Teluk Ketapang dan balik ke rumah melalui jalan bandar walaupun agak sesak sejak pembangunan di Terengganu makin maju.

Bila kami balik kampung Terengganu tak banyak tempat nak pergi jadi ke mana yang dicadang menarik, di situlah kami Pergi! Lokasi Duty Free Kenyir yang sebelum ini pernah dengan khabar tapi tak pernah pergi ke sana. Mak saudara kami pun merancang untuk ke sini. Oleh kerana masih dalam PKPP, banyak lokasi masih tidak beroperasi. Dengan perjalanan mengambil masa 1 jam sahaja menaiki kereta di Terengganu tak berapa risau sangat kerana tiada sesak, cuma perlu lalu jalan kampung.

dua kanak kanak bergambar di tasik kenyir
Setiba di pintu gerbang Kenyir, Terengganu agak kagum dengan struktur dan jalan baru. Di pintu masuk ada pengawal mengambil suhu dan bayar caj masuk (saya tak berapa ingat tapi dalam RM1 seorang kot..tapi tak mahal lah). Kami terus menujuk ke area dikatakan 'Duty Free'/Bebas Cukai tersebut dan agak kecewa dengan saiz lokasi (sekadar tak seperti dijangka tapi bukanlah nak mengutuk.. Kenyir pun bukan lokasi seperti perlabuhan. Kebanyakkan yang datang sini untuk memancing dalam Boat House disediakan. Maka kami naik bot sewa sahaja dengan kadar sewa dalam RM50 untuk 30 minit lebih kurang, ronda-ronda sekitar tasik sahaja. Ada Taman rama-rama di salah satu pulau di Tasik Terbesar di Malaysia ni tapi tutup disebabkan oleh PKPP, jadi kami roda dalam bot sahaja,
gambar selfie ayah dan anak dalam bot
 Ini adalah kali kedua Irfan (3 tahun 9 bulan) dan kali pertama Imran (2 tahun 3 bulan) naik bot. Sentiasa beringat untuk pakai jaket keselamatan walaupun tuan bot tidak ingatkan. Kita sebagai penumpang yang kena sentiasa beringat. Alhamdulillah dua-dua anak tak terlalu penakut untuk naik bot, mungkin sebab ada papanya kot.


ayah dan anak bergambar dalam bot kenyirayah dan anak bergambar dalam bot kenyir

ayah dan anak bergambar dalam bot kenyir


 Sepanjang kami meronda di tengah empangan Tasik Kenyir ini, ada beberapa binaan masih dalam pembangunan dan mungkin Kenyir boleh dimeriahkan lagi dengan aktiviti pelancongan jika pelancong boleh berseronok dalam air dengan selamat . (dengar kata dalam Tasik Kenyir ni ada ikan sebesar kereta kancil!! ada keluar dalam Majalah Mustika yang pemancing nampak ikan sebesar kereta menyambar monyet yang tengah bergayut kat pokok)

Tuan bot ada sebut sesuatu tentang pembinaan jambatan ini tapi saya tak berapa ingat apa yang disebut. Kalau tengok struktur jambatan ni akan menjadi jambatan yang gah di Kenyir ini,
jambatan kenyir belum siap


gambar kedai tutupkedai bebas cukai di kenyir

Kawasan kedai Bebas Cukai Kenyir beroperasi dengan norma baru, pelanggan untuk masuk ke kedai pun dihadkan untuk penjarakan sosial. Jikan anda pernah ke Pulau Bebas Cukai Langkawi, mungkin rasa sedikit kecewa di Bebas Cukai Kenyir sebab hanya beberapa kedai sahaja. Sesuailah dengan lokasi dan area sekitar yang tak berapa luas. Boleh untuk melepas lelah di gerai makan atau nak beli barangan kaca, pinggan mangkuk, coklat,

kedai bebas cukai di kenyirkedai bebas cukai di kenyir

 Kami tak berada lama di sini, selepas itu berhajat nak ke Pusat Santuari Pemuliharaan Gajah Kenyir tapi tidak beroperasi pada norma baru PKPP ini. Kemudian kami makan tengahari di satu kedai masakan melayu berlauk di Kuala Berang dan balik.




Posted on Ahad, Ogos 09, 2020 by ismiqbal

3 comments

17 Julai 2020

12 Julai 2020 (Ahad) - Saya memang berhajat nak ke Pantai Morib, Banting, Selangor ini sebab pernah pergi tahun lepas bila Memori di Facebook pun muncul sempena Hari Lahir saya. Jadi Pada Hari Ahad yang lepas, kami mula bertolak dari Seri Kembangan, Selangor dalam Jam 2.30 petang. Perjalanan yang mengambil masa hampir 1 jam berlalu pantas bila memandu sambil mengelamun masalah yang tak sudah.

Pada mulanya saya berhajat hendak mengambil pasir pantai untuk letak di anjung rumah tanpa tanah (rumah sewa flat) untuk anak-anak bermain pasir; sebab pasir tanah hitam yang saya buat tanam pokok habis kotor dimain mereka. Guna pasir pantai tak kotor sangat.

Setibanya di sana, memang agak terkejut sebab terlalu ramai manusia datang berkunjung di sini. Sangat berbeza suasana pada tahun lepas. Mungkin manusia-manusia cuba cari ketenangan angin, pemandangan pantai setelah terkurung semasa tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

selfie bersama keluarga di pantai morib
Kawasan Pantai Morib ni bukan yang tempat Dataran Morib tu, ia kena masuk lorong kecil sebelah kanan sebelum selekoh nak masuk ke Dataran Morib. Kami tiba sekitar Jam 3.45 petang dengan mencari parkir kereta yang padat. Hari itu memang panas terik (panat lit lit bak kata orang utara; Panas Dering bak kata orang Pantai Timur). Pelawat lain siap bawa khemah, payung untuk berpiknik, kami bawa topi je masing-masing dengan mainan anak-anak untuk bermain pasir.

ramai orang di pantai morib air surut
Satu permandangan yang tak pernah tengok ni Pantai Morib (sebab baru kali ketiga datang sini). Air surut sangat di Pantai Morib sampai manusia boleh berjalan lebih kurang 500 meter ke tengah laut. Entah apa di cari, ada kelihatan orang menggali-gali lumpur mencari kerang-kerangan.

Setibanya di Pantai Morib, perkara pertama adalah mencari port duduk bersantai. Kawasan-kawasan teduh bawah pokok sudah ditawan manusia lain, maka kami duduk sahaja di pesisir pantai yang panas tapi suasana yang berangin mengurangkan panas.

Masa tahun lepas saya datang sini, air pasang dan anak ada mandi dengan air berlumpur. Kali ini sebentang luas tanah pasir berlumpur terbentang dan biarkan sahaja anak-anak bermain pasir-lumpur. Biarkan sahaja baju, pakaian kotor yang boleh dibasuh tapi ke Pantai Morib setahun sekali.
anak kecil main lumpur di tepi pantai morib

Sebagai budak kelahiran kampung, bermain pasir dan lumpur memang menggamit memori. Jika zaman kanak-kanak dahulu sudah berguling, terdampar, meluncur atas lumpur ini. Zaman dewasa ini boleh nak berbuat demikian tapi anak-anak kena turut serta sebab nanti orang memandang takdelah segan, mesti mereka fikir "oh..seronok bermain dengan anak-anak ni".

selfie tengah laut pantai morib surut berlumpur

Antara perkara yang membuatkan 'hanyut' di pantai adalah tak sedar masa pantas berlalu, berjalan dari pesisir pantai ke tengah laut di dataran lumpur mengasyikkan dan tanpa sedar sudah jauh berjalan ke tengah. Hati-hati bila berjalan di lumpur, risau-risau ada kulit kerang pecah yang boleh lukakan kaki.

orang berkumpul di tengah pantai morib surut
Jika ingin merasa berendam air laut, boleh berjalan lebih kurang beberapa ratus meter je tengah laut, bila pesisir lumpur ini dah habis, boleh mandi air laut yang cetek. Bolehlah setakat nak berendam, walaupun ombak tak berapa kuat, pastikan berhati-hati risau ada pasir jerlus yang boleh buatkan kaki melekat di tanah

bayang anak ayah di tengah pantai morib berlumpur
Kalau ada anak-anak yang berani dengan ketam, boleh buat aktiviti Tangkap-dan-Lepas ketam ketam di lumpur ini. Mesti seronok anak-anak cuba mengejar ketam-ketam. Anak-anak saya jenis manja dan penakut, memang nampak ketam pun dia yang lari. (haha).

ayah main lumpur pantai morib dengan anak
Aktivit yang boleh dilakukan bersama anak-anak ialah Menggali Kolam, Buat Empangan, Buat Kubu, Buat Istana pasir dan lain-lain.

Anak main pasir pantai morib
Anak-anak asyik bermain pasir walaupun kurang mainan yang bawa bersama.

selfie di tengah laut surut pantai morib
Anak bongsu merajuk duduk tengah tu tersangkut dengan ibunya. Tinggallah Papanya sorang-sorang.
ayah anak main pasir lumpur pantai morib
Aktiviti cuba menggali kolam tapi anak bertahan beberapa saat sahaja, seterusnya main-main sendiri termasuk papanya yang bermain sorang-sorang menggali kolam.

gambar keluarga di tepi pantai morib
Bermain pasir sebenarnya satu terapi buat anak-anak. Kita melatih anak-anak tidak takut kotor, tidak geli dengan pasir  halus dan merangsang reseptor sentuhan anak-anak.

gambar di tengah air surut pantai morib
Anggaran jarak saya dengan pesisir pantai (yang tanda putih). Nsmpak agak jauh tapi bila berjalan tak terasa jauhnya sebab fikirkan kaki dalam lumpur tersangkut-sangkut jalan.

anak main lumpur di tengah laut surut pantai morib
anak sulung pun steady je berlari dalam lumpur cuma kelemahannya bila terjumpa ketam memang lari ketam pukang (baca lintang-pukang).

anak main lumpur air surut pantai morib
Bila jadi anak-anak memang tak berapa kisah dengan mainan, tempat bermain; cuma kita yang dewasa je yang memilih ikut selera sendiri.
Saya berada di Patai Morib tak berapa lama disebabkan panas terik, ramai orang, anak meragam walaupun hajat ingin menikmati permandangan Matahari terbenam yang sangat cantik di sini. tapi mungkin di kemudian kali.

pemandangan tepi tali air kampung
Semasa balik, saya lalu di kawasan kampung, di sebelah parit tali air ladang kelapa sawit. Memang dapat merasakan suasana kampung-kampung zaman kecil-kecil yang bermain parit, tangkap ikan di parit. Serba sedikit mengubat kerinduan kampung dan menggamit memori zaman kecil yang dirindui.






Posted on Jumaat, Julai 17, 2020 by ismiqbal

3 comments

12 Julai 2020

Farm In The City adalah salah satu lokasi jalan-jalan makan angin kami hampir setiap tahun. Petting Zoo yang terbesar di Malaysia ini terletak di Seri Kembangan, Selangor. Lebih kurang 5-10 minit sahaja naik kereta dari rumah saya di Pinggiran Putra, Seri Kembangan. Biasanya orang kata, yang paling dekat itulah yang paling jarang pergi. Saya suka ke Petting Zoo Farm in The City kerana ia mengingatkan suasana kampung, boleh berinteraksi dengan haiwan (sangat berbeza dengan Zoo Negara), walaupun kawasannya luas tapi setiap kawasan boleh nampak haiwan-haiwan bebas (walaupun mereka masuk ke sarang selepas jam 6 petang).
muka depan petting zoo farm in the city
Source:  Here
04 Julai 2020 - Sepatutnya hujung minggu Julai ni kami pilih satu lokasi jalan-jalan makan angin. Al-maklumlah sekarang sudah masuk Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan kami si suami isteri berserabut dengan kerja, maka pergi melihat haiwan-haiwan semulajadi ni salah satu terapi menghilangkan stress.


Dalam lama web Farm In The City telah mengumumkan pembukaan semula pada 19 Jun 2020, dan keluar satu pop-up promosi Harga tiket  masuk ke Farm In The City dengan diskaun 50%!!. Kami pergi secara walk-in dengan harga tiket RM29.00 seorang untuk dewasa, manakala percuma bagi kanak-kanak bawah 90cm. TEMPOH PROMOSI SEHINGGA 19 JULAI SAHAJA!

Kami pergi hari Ahad ke FITC dengan pematuhan norma baru. Untuk masuk perlu pakai topeng muka, daftar MySejahtera untuk lokasi, ambil suhu. Sebelum masuk perlu ambil tag pelawat dan pulang semula sebelum keluar.

Permulaan pintu masuk akan jumpa bahagian kura-kura, kat sini pelawat akan diberi sayur untuk bagi makan kura-kura besar. Ada juga kura-kura besar dalam kolam, Besar giler macam Dinosaur!! yang kura-kura kecik bersemut-semut dalam kandang diorang pun comel je. Bersama dengan Kura-kura besar ni yang menarik untuk ambil gambar, kalau taknak lama di sini..ada lagi kura-kura besar di depan-depan lagi. 
anak kecil main kura-kura di farm in the city petting zoo

Seterunsnya haiwan dalam air, buaya, ular-ular besar. Kat sini tak nampak berapa menarik sebab dalam kurungan (takkan nak lepas ular tu kan..). Boleh la scan seimbas lalu kat sini. Tapi anak saya si Irfan teruja tengok Buaya (walaupun tak berapa nampak sebab cermin kabur), ni akibat terpengaruh dengan Si Kancil dan Buaya la. Kita pergi ke bahagian burung-burungan pula.




ular sawa putih kuning besar berlingkar


sangkar burung terbuka di farm in the city petting zoo
Add caption
Dalam bahagian Sangkar Burung ni memang menarik untuk melawat lama sebab sangkarnya agak besar dan burung-burung dalam tu terbang bebas je. Ada pelbagai jenis burung, ayam, merak, itik. Nampak macam suasana kampung sangat. Masa ini tiada penjaga bagi bijirin kepada pelawat untuk bagi makan burung pada tangan sebab sebelum itu kami pernah pergi bagi makan burung pada tangan.
anak kecil tengok burung dalam sangkar burung farm in the city petting zoo


gambar keluarga dalam sangkar burung farm in the city petting zoo


burung dalam sangkar burung farm in the city petting zoo
Burung-burung dalam ini boleh dikatakan agak mesra manusia, ada juga burung yang berani datang pada manusia kalau ada makanan/ Macam ayam, itik itu biasalah penakut sikit.


 Seterusnya ke kawasan terbuka untuk ke bahagian Mamalia. Ada Liama, Kura-kura besar, kambing. Mamalia dalam ini pun agak mesra dan mudah didekati untuk bergambar. kalau ada lebihan sayuran boleh bergambar untuk bagi makan pada mamalia.

anak dan ayah tengok kura-kura di farm in the city petting zoo
Kura-kura besar memang merayau je dalam ni.


Gambar blogger bersama alpaca di farm in the city petting zoo
Lliama ke Apaca. Bulu dia memang sangat lembut. Seronok je belai binatang ni.


gambar anak kecil bergambar dengan kambing di farm in the city petting zoo
Kambing Perut hitam ni katanya keluarga baru dalam FITC ni.


gambar rusa dan kura-kura tengah makan di farm in the city petting zoo
Antara keunikan FITC berbanding Zoo lain adalah kita dapat lihat dengan dekat dan berinteraksi dengan haiwan.


Lokasi seterusnya ke kolam Ikan, Arnab. Sini hampir ke penghujung dah. Kalau korang rasa macam tak puas hati nak bergambar bersama haiwan-haiwan yang dah lepas, masih boleh pusing lagi
Mungkin jam dah lewat petang, arnab-arnab semua dalam kurungan rumah mereka. Biasanya arnab-arnab pun berkeliaran dalam ruangan bebas bersama pelawat untuk bergambar dan bagi makan.

Banyak betul kura-kura ni, ye lah, haiwan ni kan panjang umur, mudah dijaga dan makan sayur-sayur je. Sebelum ni dalam kurungan ni ada kancil, masa pergi ni takde pula. Ada burung-burung juga.

Masa jalan-jalan kami dah hampir jam 6 petang, jadi krew di sini dah mula bawa masuk haiwan ke kandang, rumah masing-masing. Untuk Pony Ride tiada semasa PKPP ini. Jadi mampu tengok dalam kandang sahaja Pony ni.
dan akhir sekali pusing-pusing satu FITC ini, tembus ke ttik permulaan di kawasan Parrot ni. Masa keluar dah hampir jam 6 petang, krew pun dah siap-siap nak bawa parrot ini masuk rumah dah. Tak dapat  nak tengok pertunjukkan dan bergambar dengan parrot. 


Anak sulung Irfan jenis penakut dengan haiwan, berani dalam gambar je. Jadi memang susah nak bergambar Irfan dan haiwan. Si Imran ikut perangai papanya yang suka haiwan, jadi tak kisah nak rapat-rapat dengan haiwan.

Posted on Ahad, Julai 12, 2020 by ismiqbal

1 comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blogroll